ZABRANJUJU PLASTIČNE SLAMČICE: Evo zašto

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.10.2018

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija pozdravila je odluku Evropskog parlamenta da podrži zabranu predmeta od plastike za jednokrantnu upotrebu.

RepublikaFoto: pixabay.com

- U roku od dve godine od usvajanja, odluka će zvanično stupiti na snagu u EU - poručio je portparol Komisije Enriko Brivio.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su predlog Evropske komisije o potpunoj zabrani i redukciji određenih prozvoda od plastike. U roku od dve godine od završetka usvajanja direktive na teritoriji EU biće zabranjena proizvodnja plastičnih štapića za uši, tanjira i pribora za jelo, slamčica za piće i držača za balone. Prodaja pakovanja za pića napravljenih od plastike biće dozvoljena samo ako su zatvarači pričvršćeni za pakovanje.

- Danas smo korak bliže eliminaciji najproblematičnijih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u Evropi. Komisija je obećala da će biti velika na velikim stvarima, a zagađenje prouzrokovano plastikom i morski otpad jedan su od najvećih izazova našeg vremena - izjavila je komesarka za zaštitu životne sredine Karmenu Vela.

U Evropskoj komisiji kažu da su proizvodi od plastike koji su cilj novih mera EU "zaslužni" za čak 70 procenata ukupnog otpada pronađenog u morima. Dodaje se se da su Evropljani vema zabrinuti zbog uticaja plastike na njihovo zdravlje i životnu sredinu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading