Jelena Tanasković na Ekonomskom samitu: Očuvati fiskalnu stabilnost

Autor: Tanjug

Vesti

22.10.2018

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Fiskalna konslidacija u Srbiji sprovedena je kredibilno, adekvatno i pravovremeno što potvrđuje i poboljšanje svih makroekonomskih performansi, a fokus u narednom periodu biće na očuvanju fiskalne stabilnosti", izjavila je danas državni sekretar Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Urađeno mnogo: Jelena Tanasković

Tanasković je na 18. Ekonomskom samitu u Beogradu rekla da se Srbija u poslednjih šest godina transformisala iz ekonomije koju je karakterisala visoka stopa nezaposlenosti i stagnacija rasta, u rastuću ekonomiju.

Rast BDP 4,9%

Ona je istakla da je regulisan fiskalni deficit, da je smanjen javni dug, a primetan je i oporavak na tržistu rada.

Tanasković je je podsetila na poslednje podatke koji pokazuju da je ostvaren rast BDP od 4, 9 odsto međugodišnje, koji prati rast investicija. Takođe beleži se I trend pada javnog duga.

Tanasković je ukazala i da se tokom ove godine nastavilo sa pozitivnim makroekonomskim trendovima pa se na kraju godine očekuje suficit u budzetu od 0, 6 odsto. 

 

 

- Fokus makroekonomske politike u narednom periodu biće na očuvanju fiskalne stabilinosti - rekla je Tanasković.

Kako je dodala, fiskalni rezultati odrazili su se pozitivno I na nivo javnog duga a u prvoj polovini godine zabeležena su pozitivna makroekonomska kretanja.

Nezaposlenost ispod 12%

Tanasković je rekla I da se nastavljaju pozitivni trendovi na tržistu rada  da je nezaposlenost pala ispod 12 odsto, a inflacija je takođe niska.

U narednom periodu bitno je da fokus bude na rasterećenju privrede I povećanje resursa za ubrzanje investicija, istakla je Tanasković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading