Maksimalan rast: Minimalac skočio 42 odsto od 2009.

Autor: J. JOKANOVIĆ - Ž. MILIĆ

Vesti

23.10.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Minimalac u Srbiji od Nove godine prvi put u istoriji preći će 27.000 dinara. Ovaj podatak posebno dobija na važnosti kad se ukrsti sa dve brojke: u odnosu na 2009. minimalna zarada biće veća za 42 odsto, dok je, s druge strane, od 2009. do 2011. godine porasla jedva nešto više od šest odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

To što će od 1. januara minimalac biti negde oko 230 evra (tačan iznos zavisiće od vrednosti evropske valute u odnosu na dinar) zasluga je Vlade Srbije, koja je nedavno povećala minimalnu cenu rada za 8,6 odsto.

NA ZDRAVOJ OSNOVI

Ako se vratimo desetak godina unazad, videćemo da je cena rada u Srbiji 2009. iznosila 87 dinara po satu, 2010. godine 95 dinara, a još godinu dana kasnije 102. Od 2012, povećanja su mnogo veća. Prevedeno u evre, minimalac je 2009. vredeo 161 evro, a 2012, gotovo četiri godine kasnije, samo deset evra više. Na ovo je ukazala i premijerka Ana Brnabić, istakavši da se uprkos tome Vladi stalno spočitava da ne razmišljaju o siromašnima.

Ana Brnabić: Mi smo povećali minimalac 40 odsto, a oni koji su vladali do 2012. godine samo dva odsto

- Dakle, mi smo povećali minimalac za 40, a oni za dva odsto. Zamolila sam Ministarstvo finansija da mi izračuna. Kada bismo bili neodgovorni i potrošili ceo suficit i potrošili još para kako bismo doterali deficit do minus pet ili šest odsto, naša prosečna plata iznosila bi 600 evra. Na svu sreću, mi vodimo odgovornu politiku i plate i penzije rastu na zdravoj osnovi - poručila je premijerka.

Ministar finansija Siniša Mali s ponosom ističe da se u poslednje tri godine minimalna cena rada značajno povećala i da nikada nije bila veća, ali i dodaje da ima prostora za dalji rast.

Mali: Težnja Ministarstva finansija je da se u narednom periodu minimalna zarada izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe

- Težnja Ministarstva finansija je da se u narednom periodu minimalna zarada izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe, a da bismo to postigli, potreban nam je dalji rast ekonomije. Važno je da je privredna aktivnost u ekspanziji, tako da postoji realan osnov da se minimalna cena rada i dalje povećava - kaže Mali.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da sindikati po prirodi stvari stalno streme većem povećanju, ali i napominje da se mora priznati da je napravljen kvalitetan pomak.

- U poslednje tri godine minimalac je povećen za 28 odsto, što je, ako se uporedi sa istim periodima ranije, ipak značajno povećanje. U tom periodu minimalac je pokrivao jedva pola potrošačke korpe, odnosno 51 odsto, a od naredne godine će pokriti 75 odsto. To i dalje nije 100 odsto, čemu težimo, ali jeste veliki napredak. Sa ministrom Sinišom Malim smo se dogovorili da se u naredne tri godine postigne i taj cilj, ako se ovako nastavi, verujem da ćemo uspeti u tome - uveren je Orbović.

KRPLJENJE RUPA

Ekonomista Miladin Kovačević napominje da je vođenje odgovorne politike javnih finansija i makroekonomske politike uticalo na to da se može povesti briga i o minimalnim zaradama.

Kovačević: Na ovo je uticalo vođenje odgovorne politike javnih finansija

- Period 2008-2009. je bio vreme velike krize. Imali smo enormni rast javnog duga kao posledicu prezaduživanja. Država je krpila rupe koje su pravila velika preduzeća, kao Železara, RTB Bor... Sve je to u međuvremenu rešeno i od 2014. počinje zaokret u upravljanju finansijama. Na kraju ove godine Srbija će imati suficit i on će nam omogućiti da razmišljamo drugačije - ističe Kovačević.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Pijacar

23.10.2018 12:30

Ljudima sa najmanjim primanjima treba najvise pomoci.

Legionarii

23.10.2018 12:34

Nadam se da ce skociti jos, jer ce znaciti radnicima.

Beogradjanin979

23.10.2018 14:45

Ovo je zaista veliki uspeh ministra Malog!

Beogradjanin979

23.10.2018 14:46

Kad su kvalitetni ljudi na celu poput Sinise Malog tako i bude!