ĐORĐEVIĆ POTVRĐUJE: Oktobarska penzija bez umanjenja!

Autor: Tanjug

Vesti

21.09.2018

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Đorđević

Kako je rekao u Skupštini Srbije, stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju biće ukinute formule za usklađivanje penzija, odnosno prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija. 

On je rekao da će visina oktobarske penzije biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju. 

Ministar je naveo primer da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara.

Za korisnike penzija ustanovljava se mogućnost povećanja primanja novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije , uz ograničenje da ova sredstva ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou. 

U ovom momentu to iznosi nešto malo iznad milijarde dinara mesečno, rekao je on.

Ðorđević je i obrazlažući izmene i dopune zakona naveo da one predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž.

Za one koji odlaze u prevremenu penziju to će značiti da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu. 

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na ovaj način se pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za ove osiguranike, jer se uzima u obzir, za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao što je bilo do sada. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
Lea

21.09.2018 12:08

Pozitivne vesti stižu i na adrese najstarijih.

mikica

21.09.2018 19:42

@Lea - Pozitivni rezultati i dovoljno je novca da ove godine bude povecanja plata i penzija.

ana

21.09.2018 12:08

Penzije bez umanjenja , da jer su stvoreni uslovi za to ,jer se nasa drzava izborila sa krizom i ova zemlja ponovo zivi.

Mirna

21.09.2018 12:09

Verujem da je drzava svesna koliko to njima znači.