PREMIJERKA: Veće plate i penzije ako se nastavi rast privrede

Autor: Tanjug

Vesti

30.04.2018

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić kaže da će do kraja godine plate i penzije biti povećanje, uz uslov da se nastavi sadašnji rast privrede, koji je, kako navodi, dovoljan za to povećanje, a cilj novog aranžmana sa MMF-om biće nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Srbije
Realistična: Ana Brnabić

U intervjuu za javni servis premijerka je navela da je u prva tri meseca rast privrede bio veći nego što je planirano, te da je 4,5 odsto rasta dovoljno da se pomerimo sa začelja Evrope u tom segmentu. 

Isti cilj vlade i sindikata

Brnabić uoči protesta koje su za sutra najavili sindikati povodom Prvog maja, kaže i da su upravo njihovi zahtevi - veće plate i da mladi ostanu u zemlji ujedno i među najvažnijim ciljevima Vlade.


- Što se tiče plata, jedino što možemo da uradimo po principima tržišne ekonomije je da nastavimo da i dalje uspešno dovodimo strane investicije i da olakšamo poslovanje, odnosno pravni okvir našim investitorima, pre svega preduzetnicima u malim i srednjim preduzecima - rekla je premijerka.

Odliv mozgova je, istice, i njen prioritet. Smatra da ne odlazi više ljudi nego ranije.

- Mi paušalno pričamo o tome koliko mladih ih ide u odnosu na to koliko ih je išlo ranije. Kao vlada možemo da stvaramo uslove da oni ostaju u Srbiji - navela je Brnabiceva.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast privrede od 4,5 odsto. To znači da više proizvodimo, da će biti više radnih mesta, da je pred građanima bolja perspektiva, kao i veće plate i penzije, objašnjava.

- Sve procene su dobre. Rekli smo da ako budemo imali suficit u budžetu i ako ostane fiskalna disciplina, a imamo šest milijardi suficita, i ako se nastavi rast BDP-a, imaćemo uslove za povećanje plata i penzija. I jedno i drugo raste bolje nego što smo planirali - rekla je Brnabićeva.

Na pitanje da li se zna kada će doći do povećanja i koliko će biti, premijerka je rekla da ne želi da spekuliše.

- Ako sve bude išlo dobro, do kraja godine biće rast plata i penzije. Rast od BDP-a od 4,5 odsto je najveći u poslednjih deset godina. Planirali smo rast o 3,9 odsto, ovo je mnogo, mnogo bolje - primećuje. 

Navodi i da je potrošnja za dva odsto bolja od planirane, a da je rast od 4,5 odsto dovoljan i da se pomerimo sa začelja u regionu kada je reč o BDP-u.

- Dovoljan je, ali nema opuštanja, planirali smo ogromna javna ulaganja i investicije, 128 milijardi dinara. Pre smo imali problem sa izvršenjem, a ove godine je u skladu sa planiranjem - rekla je premijerka.

Kaže da su neki bolje, a drugi neodgovornije sprovodili planove. 

Bolja potrošnja

- Mi na Savetu za rast BDP-a to uskladujemo. Potrošnja je za dva odsto bolja od planiranog, nama kapitalne investicije idu dobro, građevina je sa 25 odsto to jako povukla, poljoprivreda, rudarstvo, energetika su dobri, odlična je industrija i preradivačka industrija - navela je predsednica Vlade.


Loša strana je što spoljnotrgovinski deficit raste, ali je dobro što raste zbog uvoza mašina i usluga gradevinske industrije. 

- To pokazuje da oni strani investitori koje smo doveli uvoze mašine i mi se nadamo da će se to izbalansirati izvozom dobara i usluga - objasnila je premijerka.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Legionarii

01.05.2018 15:52

Odlicna vest!

Legionarii

01.05.2018 15:52

Verujem da ce biti tako!

Legionarii

01.05.2018 15:53

Verujem Ani, da ce biti tako!