VESIĆ: Ove godine subvencionisaćemo kupovinu isključivo električnih vozila

Autor:

Vesti

03.02.2024

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored toga, dodao je da je na autoputevima u toku postavljanje 16 elektro punjača, a da će još sedam biti postavljeno na novootvorenim deonicama.

VESIĆ: Ove godine subvencionisaćemo kupovinu isključivo električnih vozila

Foto: pixabay.com

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas da je Uredba vlade Srbije o subvencijama za kupovinu isključivo električnih vozila posledica politike koju sprovodi zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović.

- Za razliku od prošlih godina, ove godine subvencionisaćemo kupovinu isključivo električnih vozila. Ova odluka je posledica politike Vlade Republike Srbije koju sprovodimo moja koleginica Irena Vujović i ja, koja podrazumeva promociju i podršku električnim vozilima - objavio je Vesić na Fejsbuk profilu.


On je istakao da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da svako četvrto parking mesto u rezidencijalnim zgradama i treće u poslovnim objektima moraju da imaju električne punjače.

- Uvedena je obaveza da sve benzinske pumpe na autoputevima i brzim saobraćajnicama moraju da imaju jedan punjač za električna vozila na četiri mesta za punjenje - napisao je on.

- Tako ćemo imati 23 nova elektro punjača na postojećih osam. Prošle nedelje je završen tender u JP Putevi Srbije za izbor partnera za postavljanje najmanje 80, a najviše 320 elektro punjača na 16 postojećih odmorišta. Biće to prave zelene oaze sa solarnim panelima na kojima će vozači eletričnih automobila moći ne samo da napune bateriju svog vozila, već i da odmore i naprave pauzu u vožnji - naveo je Vesić.

Takođe, on je ocenio da je bilo mnogo protivnika ovih promena, "posebno u našim preduzećima", ali da će morati da se prilagode vremenu koje dolazi.

- U narednom periodu čeka nas usvajanje više zakona koji regulišu drumski prevoz i bezbednost saobraćaja. Ministarstvo na čijem sam čelu zastupaće tezu da su električnim vozilima potrebne tablice u drugoj boji kako bi se ovim vozilima omogućili popusti prilikom plaćanja putarine, parkinga i drugih obaveza. Srbija će u narednim godinama postati zemlja sa najboljom infrastrukturom za električna vozila u našem regionu - istakao je Vesić.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading