TOP DESET NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI: Prosečne zarade i do 2.000 evra mesečno! Na tronu i dalje programeri, evo ko im se OPASNO PRIBLIŽIO!

Autor:

Vesti

26.09.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema zvaničnim podacima, mnoge plate su daleko veće od prosečne u Srbiji, koja je u julu 2023. iznosila 83.781 dinar (neto).

TOP DESET NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI: Prosečne zarade i do 2.000 evra mesečno! Na tronu i dalje programeri, evo ko im se OPASNO PRIBLIŽIO!

Foto: Shutterstock

Republički zavod za statistiku objavio je novi izveštaj o prosečnim platama, a programeri, piloti i naučnici ostali su na vrhu najplaćenijih zanimanja

Situacija nije mnogo promenjena u odnosu na prethodne mesece kada su plate u Srbiji u pitanju, prenosi B92.

Programeri

Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija su i dalje na tronu po visini plata. Prosečna zarada u ovoj oblasti iznosi 276.735 dinara, a u okviru nje najplaćenije zanimanje je računarsko programiranje pa tako oni koji se bave ovim poslom računaju na platu od 355.044 dinara. Ističemo da su u pitanju prosečne zarade, i da je ovo zanimanje jedino sa prosečnom zaradom preko 300.000 dinara.

Vazdušni saobraćaj

Nakon programera, slede piloti, kojima je prosečna zarada u julu iznosila 267.667 dinara. Kod nas su na drugom mestu, a, podsetimo, u Hrvatskoj je ovo najplaćenije zanimanje.

Foto: pixabay.com

 

Naučno istraživanje i razvoj

Iza pilota, na trećem mestu nalaze se oni koji se bave naučnim istraživanjem. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, njihova prosečna primanja u julu su iznosila 243.114 dinara.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

Četvrto najplaćenije zanimanje u Srbiji pripada oblasti rudarstva. Rudari mogu da računaju na platu od 158.941 dinara, a oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 219.507 dinara, piše B92.

Foto: www.profimedia.rs

 

Upravljačke delatnosti

Još jedno od najplaćenijih zanimanja su menadžeri. Kako pokazuju podaci RZS, oni koji se bave upravljačkim delatnostima zarađuju 207.108 dinara.

Proizvodnja koksa i derivata nafte

Sledeća najplaćenija delatnost pripada prerađivačkoj industriji. Naime, poslovi ove industrije su se oduvek kotirali visoko što se tiče primanja, a plata onih koji su izabrali da se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte iznosi 197.270 dinara.

Finansijske usluge

Još jedno od najplaćenijih zanimanja spada u finansijske delatnosti – konkretno, pružanje finansijskih usluga (osim osiguranja i penzijskih fondova). Zaposleni koji se bave ovim poslom zarađuju u proseku 186.710 dinara.

Foto: Profimedia

 

Proizvodnja duvanskih proizvoda

I – opet posao koji pripada prerađivačkoj industriji. Osim proizvodnje koksa i derivata nafte, u top-10 najplaćenijih delatnosti našla se i proizvodnja duvanskih proizvoda. Njihova mesečna zarada, prema poslednjim podacima, iznosi 181.099 dinara.

Međutim, izgleda da u Nemačkoj baviti se ovim poslom i nije tako bajno. Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je sve manje uzgajivača duvana. Nekada je u Nemačkoj broj poljoprivrednika koji su gajili duvan bio četvorocifren, ali se tokom godina sve više smanjivao zbog manje potrošnje cigareta i drugih duvanskih proizvoda.

Uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima

Pored eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, još jedna delatnost iz oblasti rudarstva se našla na ovoj listi – uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima. Plata onih koji su izabrali ovo zanimanje iznosi 176.791 dinar.

Telekomunikacije

Deseto najplaćenije zanimanje spada u oblast informisanja i komunikacija, gde oni koji se bave telekomunikacijama imaju platu u iznosu od 171.452 dinara.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading