OVAKO ĆE IZGLEDATI VALUTA BRIKS-A! Predstavljena nova novčanica! (FOTO)

Autor:

Vesti

06.09.2023

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ambasador u Južnoj Africi demonstrirao je novčanicu BRIKS 100 tokom ceremonije u ambasadi UAE u Pretoriji, napisano je na platformi X

OVAKO ĆE IZGLEDATI VALUTA BRIKS-A! Predstavljena nova novčanica! (FOTO)

Foto: Tanjug AP

Pojavila se prva varijanta jedinstvene valute asocijacije BRIKS. Ovo je danas saopštila državna televizijska i radio kompanija Irana.

 

 

- Ruski ambasador u Južnoj Africi demonstrirao je novčanicu BRIKS 100 tokom ceremonije u ambasadi UAE u Pretoriji - napisano je na platformi X.

Na novčanici su zastave Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kao i simboli država, prikazani u krugu u centru monete.

Nakon premijerne demonstracije ruski ambasador je predao novčanicu ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Samit BRIKS-a održan je u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta. Tokom događaja, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je da će od 1. januara 2024. još šest zemalja postati punopravne članice asocijacije , uključujući Saudijsku Arabiju, Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

Istovremeno, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva podržao je stvaranje jedinstvene računovodstvene valute BRIKS. On je "zeleni neokolonijalizam“ razvijenih zemalja nazvao neprihvatljivim.

U međuvremenu, Maksim Čirkov, vanredni profesor Katedre za političku ekonomiju Ekonomskog fakulteta Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, primetio je u razgovoru za „Izvestiju” da je za zemlje članice BRIKS-a veoma korisno da izdaju sopstvenu valutu i, pošto će im se otvoriti nove mogućnosti za razvoj.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano u junu 2006. godine. Sada se sastoji od pet država: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

(Republika/Objektiv)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading