SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE I IZOLACIJU: Država će donirati DO 65 ODSTO, evo šta treba da uradite da dobijete novac!

Autor:

Vesti

15.08.2023

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani će moći da konkurišu za zamenu stolarije i kotlova, izolaciju, a prvi put može da se konkuriše i za više mera, a ne samo za pojedinačne.

SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE I IZOLACIJU: Država će donirati DO 65 ODSTO, evo šta treba da uradite da dobijete novac!

Foto: profimedia

Posle ogromnog interesovanja građana, početkom septembra počinje prijavljivanje za subvencije za zamenu dotrajale stolarije, kotlova i postavljanje izolacije. 

Posebna savetnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike Maja Vukadinović rekla je za RTS da je procedura za prijavljivanje građana jednostavna i da nema promena u odnosu na prethodne godine.

"Mi očekujemo da već u prvoj nedelji septembra bude raspisan javni poziv za građane. To građani mogu da prate na internet stranici jedinica lokalne samouprave. Takođe, mogu da odu u samu opštinu. Mogu pozvati i Ministarstvo. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, zatim da navedu mere za koje nameravaju da apliciraju", navela je Maja Vukadinović.

Dodala je da je potrebno da podnosioci prijave budu vlasnici objekta, a ukoliko nisu vlasnici, treba da dobiju pisanu saglasnost vlasnika, a potrebno je dostaviti i račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje bila najmanje 30 kilovata.

Maja Vukadinović je navela da mogu da konkurišu svi građani, bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, a da je potrebno da objekat bude nastanjen, da nije reč o vikendicama.

Građani će moći da konkurišu za zamenu stolarije i kotlova, izolaciju, a prvi put može da se konkuriše i za više mera, a ne samo za pojedinačne.

"Postoji mogućnost da se konkuriše za pojedinačnu meru, kada će nivo subvencija biti niži, do 50 procenata. Pa smo mi, imajući u vidu veliku zainteresovanost građana da promovišemo taj program tako što smo predvideli viši procenat subvencije ukoliko se neko prijavi za više različitih mera", navela je Vukadinovićeva.

Objasnila je da će, ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariti subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto.

Maja Vukadinović je navela da se ove godine prijavila 131 lokalna samouprava, a da njihovo prijavljivanje zavisi od sredstava koja su odvojena za tu namenu.

Dodala je kako u Beogradu u program nisu ušle samo tri opštine – Novi Beograd, Čukarica i Savski venac i da su obećale da će se prijaviti na narednom konkursu.

Govoreći o žalbama, Maja Vukadinović je navela da građani koji nisu zadovoljni mogu da se žale komisijama u lokalnim samoupravama, a da im na raspolaganju stoji i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Napomenula je da očekuju veliki odziv, kao i da će građani za subvencije moći da se prijave tokom cele godine.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading