ZEMLJA INVESTICIJA! Stižu nam najveća svetska imena: Srbija će u prva tri meseca 2023. dobiti nekoliko novih fabrika!

Autor:

Vesti

19.12.2022

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos krizi, ove godine oborili smo sve rekorde, a i sledeće nastavljamo u udarničkom tempu

ZEMLJA INVESTICIJA! Stižu nam najveća svetska imena: Srbija će u prva tri meseca 2023. dobiti nekoliko novih fabrika!

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Srbija obara sve rekorde kad su strane investicije u pitanju. Tako je bilo ove godine, a tako će se nastaviti i u sledećoj... Samo u prva tri meseca 2023, kako saznaje Republika, dobićemo desetak novih fabrika i pogona stranih, ali i domaćih investitora.

Posebno je važno da su u pitanju svetski priznata imena i globalne korporacije koje upošljavaju veliki broj radnika.

Na to se juče s ponosom osvrnuo i predsednik Aleksandar Vučić:

- Kako se bližimo kraju godine, neizbežno počinjemo da sumiramo rezultate i pravimo planove za 2023. Ponosan sam zbog toga što Srbija već ima rekordan priliv stranih direktnih investicija iako se 2022. još nije završila.

Globalni giganti

Šef države je, rezimirajući sedmicu za nama, dodao da je još ponosniji na to što, i pored svih teških izazova, Srbija grabi napred, ne gubeći ambiciju da postigne još više i još bolje.

- S kineskim prijateljima iz kompanije CRIC razgovarao sam o kapitalnim projektima koji će pozicionirati Srbiju na sam vrh po pitanju najviših standarda u oblasti putne infrastrukture, dok sam s ogromnim zadovoljstvom prisustvovao otvaranju fabrike "Tojo tajers", najsavremenijeg objekta ove vrste i jedine koju je ovaj globalni industrijski gigant otvorio u Evropi - napisao je Vučić na Instagramu.

 

Govoreći pre nekoliko dana o investicijama, predsednik je pomenuo i nekoliko konkretnih projekata koji će biti realizovani u najskorijoj budućnosti, odnosno u prvom kvartalu sledeće godine.

- Važno je što strane kompanije s velikim investicijama nastavljaju da ulažu u našu zemlju. Do kraja ove i u prvom kvartalu naredne godine kompanije poput "Kontinentala", "Nideka", "Bicerbe", "Boša", "Minta", "Palfingera" otvaraju svoje fabrike i pogone. Ovi investitori otvoriće hiljade radnih mesta, a njihova ukupna ulaganja su blizu pola milijarde evra - kazao je Vučić, pominjući i veliku domaću investiciju kompanije "Eliksir" u Prahovu.

Potpuna stabilnost

O ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti Srbije juče je govorio i ministar finansija Siniša Mali.

- Srbija je ekonomski i finansijski potpuno stabilna i naši makroekonomski pokazatelji su, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, na zadovoljavajućem nivou. Naš BDP raste iz godine u godinu. Ako posmatramo period od 2012. do 2022, videćemo da je 2012. BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, 2021. bio je 53,3 milijarde evra, a projektovano je da će ove godine iznositi oko 60,2 milijarde evra. Takođe, očekujemo da će naš BDP u apsolutnom iznosu 2023. iznositi oko 68 milijardi evra - naveo je Mali i dodao da je BDP po glavi stanovnika 2012. iznosio 4.677 evra, a u 2021. godini je 7.803 evra.

Najvažnije investicije

1. "BOŠ"

Nemački gigant dolazi u Novi Sad, gde će u industrijskoj zoni Sever proizvoditi auto-delove. U proizvodnji će raditi više od 400 radnika, a u istraživačko-razvojnom centru pedesetak inženjera. Vrednost investicije je 70 miliona evra.

2. "PALFINGER"

Austrijska kompanija otvoriće fabriku za proizvodnju čeličnih komponenti u Nišu. Investicija je vredna više od 30 miliona evra. Fabrika će imati 400 radnika.

3. "MINT"

Kineska kompanija "Mint", koja proizvodi delove za automobile, otvoriće drugu fabriku u Šapcu. Samo u taj pogon biće uloženo 15 miliona evra.

4. "NIDEK"

Japanski gigant proizvodiće u Novom Sadu delove za automobile i za automobilske motore. U prvoj fazi u fabriku će biti uloženo 250 miliona evra, a biće zaposleno gotovo 500 radnika.

5. "KONTINENTAL"

Nemačka kompanija otvoriće drugu fabriku u Novom Sadu, gde će proizvoditi elektroniku za automobile. Investicija je vredna 70 miliona evra, posao će dobiti oko 500 radnika.

6. "BICERBA"

Nemci otvaraju fabriku u kojoj će proizvoditi vage za merenje i još neke industrijske komponente i u njoj će biti zaposleno oko 300 radnika. Pogon je u Valjevu.

7. "ELIKSIR"

Domaće ime na listi velikih investitora. Grade nove pogone u Prahovu, koji će zaposliti veliki broj ljudi u proizvodnji fosvatnih đubriva, što je strateški važan proizvod.

Kapitalni projekti

- auto-putevi i brze saobraćajnice
- brze pruge
- beogradski metro
- Tiršova 2 i druge bolnice
- nacionalni stadion

"Rivijan" i "Tojo tajers"

Samo u proteklih desetak dana Srbija je dočekala dve sjajne vesti. Prva je dolazak čuvenog američkog proizvođača električnih vozila "Rivijan". To je jedna od najinovativnijih kompanija na svetu za evozila, a u Beogradu će otvoriti tehnološki centar. Nekoliko dana kasnije japanska korporacija "Tojo tajers", jedan od najvećih svetskih proizvođača guma, otvorila je u Inđiji pogon (prvi u Evropi), iz kog će godišnje izlaziti čak pet miliona guma, koje će biti plasirane na svetsko tržište.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading