PUTIN ODREDIO KONAČAN DATUM: Očekuje se izveštaj Vlade, a onda i primena na "neprijateljske države"

Autor:

Vesti

28.03.2022

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin očekuje do 31. marta izveštaj vlade, centralne banke i Gasproma o primeni uputstva o prelasku na rublje za plaćanje gasa ispručenog „neprijateljskim zemljama“, saopštila pres služba Kremlja.

PUTIN ODREDIO KONAČAN DATUM: Očekuje se izveštaj Vlade, a onda i primena na "neprijateljske države"

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin poslao moćnu poruku svetu nakon susreta s Makronom

- Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom Gasprom, treba da primeni set mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa u zemlje EU i druge zemlje koje su uveli restriktivne mere prema građanima Ruske Federacije i ruskim pravnim licima, na rusku rublju. Izveštaj treba da bude dostavljen 31. marta 2022, a zatim svakog meseca - navodi se u saopštenju, prenose RIA novosti.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i pooštravanja zapadnih sankcija prema Rusiji, sve su glasniji pozivi u Evropi da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa. Tržište je na to reagovalo naglim skokom cena gasa.

Predsednik Vladimir Putin je 23. marta najavio prelazak na naplatu gasa „neprijateljskim zemljama" u rubljama i naložio centralnoj banci i vladi da utvrde proceduru za takve transakcije. Istovremeno, on je naglasio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa postojećim ugovorima, jer drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača, dodaje se u tekstu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

28.03.2022 09:54

Ko izveze robu u Rusiju imaće rublje.