(VIDEO) RIO TINTO SPREMIO 2,4 MILIJARDE DOLARA ZA SRBIJU: Rešene dileme oko rudnika Jadarita u blizini Loznice

Autor:

Vesti

29.07.2021

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Rio Tinto" izdvojila je 2,4 milijarde dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijuma u okviru projekta "Jadar" u Loznici, jedan od najvećih grinfild projekata na svetu. Ovim će Srbija, posle SAD i Turske, postati treća zemlja sveta po proizvodnji litijuma.

RepublikaFoto: ST/P. DIVAC
Konferencija na novinare kompanije Rio Tinto

Prema ovom projektu, koji je trenutno u fazi studije izvodljivosti, Jadar će biti najveća rudarsko-procesna investicija u Srbiji. Tokom izgradnje najsavremenijeg postrojenja za preradu biće angažovano 2.100 radnika, dok će u fazi rada rudnika i prerade mineralne sirovine biti zaposleno između 1.000 i 1.500 radnika. 

- Projekat "Jadar" obuhvata podzemni rudnik na dubini od 700 metara ispod zemlje, s pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za preradu litijum-karbonata. Kako bi se uticaj rudnika sveo na najmanju moguću meru kada je u pitanju uticaj na okolinu, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima - rekla je Vesna Prodanović, direktorka kompanije "Rio Sava eksplorejšn", srpskog ogranka "Rio Tinta".

Nakon izgradnje Jadar će biti moderno industrijsko postrojenje sa digitalno umreženim podzemnim rudnikom. Upravljanje vodama obavljaće se pomoću najsavremenijeg postrojenja, zahvaljujući kom će približno 70 odsto vode biti korišćeno iz recikliranih izvora ili prečišćene vode iz rudnika.

Svesni velikog interesovanja javnosti za ekološki uticaj rudnika i industrijskog postrojenja, Prodanovićeva je naglasila da će kompanija ponuditi javnosti studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u kojoj će prvi put moći da se vide završene tehničke projekte.

 

Dinamika otkupa zemljišta

Rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja Nikola Šunjić rekao je da je do sada poslato 64 ponuda za parcele i 77 za objekte koji se nalaze na mestu planiranog rudnika, koji će obuhvatati 400 hektara. 
- Do sada je 98 odsto građana prihvatilo našu ponudu. Ima dosta parcela sa nerešenim imovinsko-pravnim statusom, što će uticati na dinamiku otkupa zemljišta. U takvim situacijama određeni broj parcela će biti predmet eksproprijacije, što dozvoljava zakon, a procene su da će to biti manje od 10 odsto tih parcela. Cilj kompanije je da se sa svima sa kojima je moguće potpiše kupoprodajni ugovor - rekao je Šunjić.

RepublikaFoto: ST/P. DIVAC
Vesna Prodanović

Kada bude radio u punom kapacitetu, rudnik će proizvoditi 58.000 tona litijum-karbonata

- Sve što se sada priča, neke kataklizmične procene da će se na otvorenom prskati sumporna kiselina, to su provizorni komentari. Zbog toga bih zamolila za strpljenje stručnu i zainteresovanu javnost, da sačeka sa komentarima dok kompanija ne izađe sa tehničkom dokumentacijom - kazala je ona.

Prema njenim rečima, faza izgradnje trebalo bi da počne 2022. i trajaće naredne četiri godine, da bi se sa iskopavanjima i proizvodnjom započelo krajem 2026.

- Kada bude radio u punom kapacitetu, rudnik će proizvoditi 58.000 tona litijum-karbonata, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijum-sulfata. Ovaj projekta će ekonomski osnažiti Loznicu i Mačvu, budžet Loznice će biti povećan najmanje 60-70 odsto - kazala je Prodanovićeva i naglasila da projekat "Jadar" neće uticati na poljoprivredu zato što se uglavnom radi o zemljištu treće i četvrte kategorije. 

Vođa projekta za zaštitu životne sredine Margareta Milosavljević istakla je da već sada timovi eksperata rade studije ne samo o uticaju rudnika i postrojenja na životnu sredinu već i na monitoringu i sprovođenju mera da bi se sprečili bilo kakvi akcidenti, a priroda maksimalno zaštitila.

Ona je podsetila da "Rio Tinto" ima obavezu praćenja aktivnosti nakon završetka projekta od najmanje 30 godina, te da je u planu permanentna sanacija i rekultivacija područja.

Šta obuhvata projekat "Jadar"

- 2,4 milijarde dolara ulaže "Rio Tinto" u projekat "Jadar" 
- 400 hektara površine na ležištu jadarita u blizini Loznice
- 700 metara ispod zemlje kopaće se ruda
- 58.000 tona litijum-karbonata, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijum-sulfata biće pun kapacitet preradnog postrojenja 
- 2.100 radnika će biti angažovano na izgradnji, 1.000 do 1.500 radnika radiće u rudniku i u postrojenju za preradu

Svaka odgovorna vlast bi podržala projekat

Na pitanje da prokomentariše to što je opozicija protiv ovog projekta, direktorka Prodanović je naglasila da će projekat podržati svaka odgovorna vlast zato što je to dobro za Srbiju.
- Moje mišljenje je da bilo ko da dođe na vlast podržavaće projekat jer je veoma dobar za Srbiju. Svaka odgovorna vlast imaće taj pristup - kazala je Prodanovićeva.
Ona je istakla da niko iz kompanije ne želi da se "Rio Tinto" i projekat "Jadar" posmatra kao poluga u političkom nadmetanju jer je ovo industrijski projekat i investicija u Srbiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mitrofan Fustić Morija iz Kara

29.07.2021 08:44

Подржавамо планирање и изградњу рудника литијума код Лознице у целини. Захтевамо да органи државе Србије спрече непријатељско деловање медија и осталих правних и физичких лица, који делују против планирања и изградње рудника литијума код Лознице.

Milan

29.07.2021 09:10

Neceš moci proci.Deco....

Janko

29.07.2021 09:38

Ko je ovde lud?Vucic kaze da ce o rudniku odlucivati narod na referendumu a oni vec otkupljuju kuce i zemljiste za rudnik.Znacili to da on veczna ishod referenduma?