MAĐARSKA INVESTIRA U CENTRALNOM I JUŽNOM DELU NAŠE ZEMLJE: Orban otvara DEVET FABRIKA u Srbiji

Autor: Republika

Vesti

01.11.2020

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarske kompanije otvoriće devet fabrika u Srbiji. Vlada Viktora Orbana podržala ih je sa 25 miliona evra. Ukupna investicija biće između 75 i 80 miliona evra, a sve će biti realizovano u centralnoj i južnoj Srbiji.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Razgovor Viktora Orbana i Aleksandra Vučića

O detaljima mađarskih investicija razgovarali su ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji je potvrdio da je Mađarska sa 25 miliona evra podržala devet kompanija da bi investirale u Srbiju. Sijarto je istakao da će vrednost ukupnih investicija biti tri puta veća, odnosno između 75 i 80 miliona evra.

Te kompanije će investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i u metaloprerađivačku industriju, i to u centralnu i južnu Srbiju. Kada je reč o Vojvodini, tu će Mađari nastaviti sa projektom koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

U šta će investirati

- logistički centri

- farmaceutska industrija

- prerada voća

- metaloprerađivački pogoni

Mali je istakao da je dolazak devet mađarskih kompanija u Srbiju sjajna vest za našu zemlju i dobar signal u uslovima pandemije koronavirusa. Dodao je da će održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih kompanija da bi one što pre počele da rade u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji Srbije i Mađarske na velikim infrastrukturnim projektima, sa posebnim naglaskom na modernizaciju pruge između Subotice i Segedina, koja je ključan projekat za stanovništvo tog dela dve zemlje. Kako je dogovoreno, u najkraćem roku će se preuzeti sve neophodne aktivnosti da bi izgradnja počela što pre, te da bi sve bilo završeno do polovine 2022. godine.

Sijarto je pružio i političku podršku Srbiji, ističući u intervjuu

RepublikaFoto: pixabay.com

za TV Prva da nije fer da rešenje pitanja Kosova bude preduslov za to da Srbija uđe u EU ili ubrza svoje integracije.

- Nije fer da to bude preduslov i ne sme tako da bude - bio je izričit mađarski šef diplomatije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading