MINISTAR FINANSIJA NAJAVIO: Penzije će rasti još brže, u 2021. značajno povećanje!

Autor: Tanjug

Vesti

02.09.2020

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da penzionere naredne godine očekuje značajno povećanje penzija, u skladu sa takozvanom “švajcarskom formulom”, kao i da je namera da se ta formula koriguje kako bi penzije rasle još brže i dostigle projektovani nivo od 430 do 440 evra prosečne penzije, do 2025. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/Bojan Stekic
Siniša Mali

- Vlada odgovorno pristupa temi kao što je položaj najstarijih sugrađana u našoj zemlji, tako da paušalne ocene koje se mogu čuti o korigovanju ''švajcarske formule'' na štetu penzionera mogu samo štetiti ugledu zemlje i samo udaraju na osetljiv sentiment naših sugrađana koji se, inače, osećaju ugroženim zbog zdravstvene krize izazvane pandemijom korona virusa - rekao je ministar Siniša Mali za Tanjug.

On je rekao da se iznošenje tih paušalnih ocena, običnim recnikom može nazvati – pravljenje računa bez krčmara i ocenio da je to postala učestala endemska pojava u našem društvu.


- Predsednik Aleksandar Vučić je bio veoma jasan kada je to rekao, a ja ću sada to da ponovim još jednom – ići će se na još veće povećanje penzija nego što je to predviđeno dosadašnjom ''švajcarskom formulom''. Trenutna ''švajcarska formula'' predviđa da se penzije sa 50 odsto usklađuju sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom prosečnih zarada. Dakle, ako dođe do korekcije formule, ići će se u pravcu da u narednim godinama penzionerska primanja budu veća u odnosu na iznos koji bi omogućila primena te dosadašnje formule - objasnio je Mali.

Prema njegovim recima, zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom tražiće se optimalan i održiv model, koji ni na koji nacin neće ugroziti javne finansije.

On je dodao da se svakako neće događati da se višak u penzionom fondu obezbeđuje iz dodatnog poreskog opterećenja postojećih radnika, već da se PIO fond puni uplatama doprinosa radnika koji će se dodatno zapošljavati.

- Nama je želja da se održi ekonomski balans između aktivnog i ekonomski neaktivnog stanovništva i da se ne svedemo na odnos da jedan zaposleni, izdržava jednog penzionera. U tim našim namerama nećemo uspeti ako radni kontigent mladih ljudi, napušta zemlju. Zato bih želeo i da poručim mladima – ostanite u zemlji, nudimo vam šansu, stvaramo vam uslove za kvalitetan život. Mi jedino uz ocuvanje te ravnomernosti i dodatno sa investicionim ciklusima, pametno osmišljenom ekonomskom politikom, visokim stopama rasta koje premašuju pet i više procenata možemo stići do tog cilja - smatra Mali.

On je ponovio da ne razume lošu nameru i želju da se stvari prikažu gorim nego što jesu.

- Naši najstariji su preživeli višegodišnju tranziciju, probleme koji su usledili u sada već bivšim socijalističkim preduzećima, ekonomsku krizu, inflaciju, periode političke neizvesnosti i sve to je dovoljno velika trauma. Ali, sada, kada ih pored svih životnih nedaća tangira i zdravstvena kriza zbog korone, uznemiravati ih pričom da će se ihci ka smanjivanju predviđenih povećanja njihovih penzija, samo je znak ogromne neodgovornosti i neupućenosti pojedinaca koji iznose podatke, za koje se ne zna tačno na čemu su utemeljeni - zaključio je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Adzo

02.09.2020 22:19

Obecanje - ludom radovanje.

Odgovori 12 0
JovicaBabic84

03.09.2020 18:24

Sve sto obecaju uvek su ispunili, tako da ocekujem sve ovo vrlo brzo.

JovicaBabic84

03.09.2020 18:24

Srbija se veoma dobro razvija na svim poljima.

JovicaBabic84

03.09.2020 18:26

Mali je veoma sposoban covek, ovo je odlicna vest za sve nase penzionere.