ŠOK ZA VLASNIKE NEPOKRETNOSTI: Nova rešenja, porez 80 puta veći

Autor: B92.net

Vesti

02.09.2017

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poreska administracija u Nišu je počela izradu novih poreskih rešenja za oko 6.700 vlasnika nepokretnosti.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Oni su proteklih meseci dobili rešenja o značajno većim poreskim obavezama zbog promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku aministraciju Nina Ilić izjavila je da vlasnici nepokretnosti rešenja sa izmenjenim iznosima poreza mogu očekati do kraja godine. 

Ilić je kazala da će izrada novih poreskih rešenja predstavljati veliki posao jer će poreska administracija proveravati parcele. 

- Ukoliko na parceli nema nikakvih sagrađenih objekata to zemljište biće tretirano kao poljoprivredno, ali ukoliko na parceli ima građevinskog objekta porez će biti obračunat kao za gradsko građevinsko zemljište - naglasila je Ilić na poslednjoj sednici Gradskog veća. 

Ona je kazala da će poreznici izlaziti na teren kako bi utvrdili stvarno stanje, a upoređivanje podataka će se raditi i sa katastrom i sa snimkom iz vazduha. 

Skupština grada Niša donela je prošle nedelje odluku kojom je omogućila poništavanje poreskih rešenja sa uvećanim iznosima i donošenje novih, koja će biti na prošlogodišnjem nivou. 

Bezmalo 7.000 domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko ili čak i 80 puta veći porez zbog toga što je lokalna poreska administracija prilikom obračuna poreza krenula da se striktno pridržava namene zemljišta u skladu sa Generalnim urbanističkim planom. 

Odlukom Skupštine grada omogućeno je da niže stope poreza važe za građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju. 

Reč je o zemljištu koje se uglavnom nalazi u sedmoj gradskoj zoni, odnosno u selima i prigradskim naseljima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading