PORAŽAVAJUĆI PODACI: Svaka treća studentkinja seksualno uznemiravana

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

12.11.2018

22:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor sa studentskih na seksualne teme.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Do ove, poražavajuće statistike, došao je Autonomni ženski centar, koji je nedavno objavio istraživanje "Mladi i iskustva seksualnog nasilja" u okviru kojeg je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Aktivistkinje Autonomnog ženskog centra proteklih nekoliko meseci anketirale su nekoliko stotina studenata i studentkinja - mladih od 18 do 30 godina iz Beograda, Novog Sada i Niša, koji su odgovarali na pitanja o seksualnom uznemiravanju na fakultetima.

Profesori seksualni predatori

Čak 30 odsto njih, ukazalo je na to da je barem jednom u životu doživelo da zaposleni pred njima pričaju priče sa seksualnom konotacijom, a neretko i da ih gledaju tako da se osećaju neprijatno.

- Najčešće su profesori ti koji seksualno uznemiravaju - ukazuje za "Blic" Sanja Pavlović, autorka istraživanja Autonomnog ženskog centra.

Seksualno uznemiravanje i neprijatnosti na fakultetu u kojima se svaka treća studentkinja ili student nađu, ipak, retko kada je prijavljeno. O tome svedoče i pozivi koje su primile aktivistkinje AŽC.

 

 

- Proteklih nekoliko godina s nama su kontaktirale žrtve seksualnog uznemiravanja na fakultetima. Neke od njih su bile u situacijama gde su ih profesori seksualno ucenjivali za ocenu. Ipak, većina njih se plaši da prijavi. One imaju bojazan da se obrate jer često je seksualno uznemiravanje javna tajna, te studentima retko ko hoće da pomogne i sankcioniše onog ko ih je seksualno uznemiravao - primećuje Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, seksualno uznemiravanje od strane zaposlenih u jednoj visokoobrazovnoj instituciji može da ostavi ozbiljne psihološke posledice na žrtve.

Gube veru u sistem

- One gube veru u sam sistem. Poverenje u sve ono što taj sistem treba da im pruži. To kroz šta prolaze je za njih neprijateljsko raspoloženje da napreduju. Povlače se u sebe, krive sebe, stalno se preispituju da li su mogle nešto drugačije da urade, postupe - navodi.

Kako kaže, nema pravila u tome ko su žrtve, a ko seksualni predatori.

- Fakulteti kao radno mesto predstavljaju prostor gde dolazi do velike disproporcije moći između profesora i studentkinja, koju pojedini profesori koriste za seksualno uznemiravanje - ističe Pavlovićeva.

Božović: Opšti pad vrednosti

Sociolog Ratko Božović objašnjava za "Blic" da je činjenica da je svaki treći student, studentkinja doživeo/la seksualno uznemiravanje na fakultetu povezano sa opštim padom vrednosti, kako u društvu tako i na univerzitetu.

- To ne bi trebalo da se dešava na univerzitetu. Sekusualna nepismenost je opšta posrnulost. To je deo pada u jednom popriličnom propadanju. Vi očekujete najveće vrednosti na univerzitetima, a onda dobijete nešto što je banalnost. To se dešava u instituciji koja treba da ima znanje moći i umeća, karika koja će vući društvo napred - naglašava Ratko Božović za "Blic".

Prema njegovim rečima, samim seksualnim uznemiravanjem na fakultetima neki standardi su dovedeni u pitanje.

- U celoj školi vi imate obrazovanje, ali ne i vaspitanje. Moralna slika naša je vrlo sporna, nema empatije - zaključuje sociolog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading