BRNABIĆ: Srbija nije potpisnica Dablinskog sporazuma!

Autor: Tanjug

Vesti

12.11.2018

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija nije potpisnica Dablinskog sporazuma o migrantima i nikada se nije razgovaralo o tome da Srbija bude centar gde bi se vraćali migranti iz EU", izjavila je večeras predsednica vlade Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić

- Srbija nije potpisnica Dablinskog sporazima, ne može ni da bude, jer je on samo za zemlje EU i četiri pridružene zemlje Dablinskog sporazuma. Niti smo mogli da budemo potpisnica, niti nas je neko zvao da ga potpišemo - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja na Ervopskom forumu "Srbija u EU" u Berlinu.

Premijerka je istakla da je Srbija pokazala koliko je dobar partner EU, posebno 2015. godine, kada je migranstka ruta išla korz Srbiju.

Srbija je tada pokazala humano lice, solidarnost i empatiju, podvukla je Brnabić.

- Tada je prošlo oko milion migranata i mi smo pokazali drugačije strateško razmisljanje i bile među prvim žemljama koje su prepoznale da dolaze i obrazovani ljudi i pokušali smo da ih zadržmo, ali su oni želeli da idu dalje, ka zemljama EU - rekla je Brnabić.

Navela je da je sada u Srbiji oko 4.000 migranata, od kojih oko 600 dece, koja idu u školu i uče srpski jezik.

- Nikada nismo razgovarali o tome da Srbija bude neki centar gde bi se vraćali migranti iz EU, ali nemam ništa protiv da budemo otvoreno društvo - rekla je predsednica vlade.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa odnosima sa Rusijom, Brnabić je rekla da Srbija sa Rusijom ima tradicionalno dobre odnose, zbog religije, jezika, kulture, kao i važne ekonomske veze sa tom zemljom, pre svega energetske, budući da smo 100 odsto zavisni od ruskog gasa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
olja

12.11.2018 21:59

Podpisnici Dablinskog sporazuma moraju sami da se nose sa migrantima i neka sami rešavaju problem!

Emilija

12.11.2018 22:03

Srbija je u poziciji kada je na odlicnom evropskom putu, ali i istovremeno odrzava i tradicionalno stabilne i dobre odnose sa Rusijom. Ovakav polozaj omogucio je veliki ekonomski rast i brojne mogucnosti.

Ivana

12.11.2018 22:04

Premijerka je pravi predstavnik Srbje gde god se pojavi

Sava

12.11.2018 22:05

Srbija ne je potpisala Dablinski sporazum.