Pacijetkinja imala infarkt srca, a počeo joj je porođaj: Evo kako su lekari uspeli da izvedu neverovatan podvig i spasu majku i bebu

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

08.11.2018

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zamislite ženu kojoj je počeo porođaj, a njeno srce radi samo 20 odsto. Ima snažan infarkt srca, a od siline bolova ne može ni da priča ni da diše.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovim rečima pokušao je dr Nebojša Antonijević, kardiolog u Urgentnom centru, da objasni za "Blic" veličinu poduhvata koji je izveo sa kolegama iz ove zdravstvene ustanove, ali i koleginicama iz GAK Višegradska.

Kada se u ambulanti reanimacije UC tog 22. septembra pojavila pacijentkinja (32) u vidno odmakloj trudnoći, koja od bolova i veoma niskog pritiska nije mogla da stoji, govori ni diše kako treba, doktori su odmah shvatili o čemu je reč.

Jak bol

- Imala je jak bol, tipičan za infarkt miokarda, koji se širio u vrat i ruke. Sačekala ju je ekipa sa prof. dr Predragom Mitrovićem na čelu, koja je odmah po digajnostici zaključila da pred njima stoji pacijentkinja koja u isti mah ima akutni infarkt srca i početak porođaja - priseća se dr Antonijević.

Prvi korak ka spasavanju života ove majke u 38. nedelji trudnoće i njene nerođene bebe bila je hitna ugradnja stenta, kojim bi se otpušio zapušeni krvni sud. A da bi se to izvelo, doktori su prvenstveno morali da joj daju lekove protiv zgrušavanja krvi, koji su, kasnije, predstavljali potencijalnu opasnost prilikom porođaja.

Ono što je još više komplikovalo situaciju bilo je to da se ugradnja stenta radi zračenjem, koje bi moglo da ugrozi zdravlje bebe. No, doktori su uspeli da reše i taj problem tako što su stomak ove žene uvili u tri olovne kecelje, koje se inače koriste kao zaštita od zračenja.

- Žena je ugradnju stenta dobro podnela, a arterija je bila uspešno otvorena. Međutim, niz fizioloških promena u trudnoći uticao je na to da je infarkt bio mnogo veći i jači nego što bi bio da pacijentkinja nije trudna. Nakon operacije i dalje su bili prisutni znaci srčane slabosti, gušenje, kao i pojava tečnosti u plućima - priča kardiolog Antonijević.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U satima koji su usledili, stanje se sve više pogoršavalo. Njeno izmoreno srce u tim momentima je pokazivalo i određene znake nekroze miokarda, odnosno izumiranja srčanih ćelija. To praktično znači da bi pri napinjanju prilikom prirodnog porođaja došlo do momentalnog pucanja srčanog mišića i nagle smrti majke!

 

 

- Odmah je dobila lekove za srčanu slabost, lekove koji smanjuju njenu psihomotornu uznemirenost, kao i lekove koji su olakšali priliv krvi u srce. Kako se majka sve više otvarala, pozvali smo dežurnu ekipu iz GAK Višegradska kako bismo utvrdili da li je beba živa usled konstantnog gušenja i vidno lošeg stanja majke. Dr Saša Kadija, dr Saša Ljuština i dr Tijana Janić su uradile ultrazvuk bebe, koja je bila živa i vitalna - kaže dr Nebojša Antonijević.

Nova drama

Ali tek tada počinje drama. Trudnica koja je u Urgentni centar došla jedva malo otvorena, sada je bila otvorena četiri prsta. Beba je već bila okrenuta, spremna za rođenje. Lekari nisu imali vremena za dublje analize. Uplašeni od mogućih fatalnih ishoda prirodnog porođaja, ekipa ginekologa i kardiologa donosi tešku, ali neminovnu odluku - majka mora na carski rez.

- Ukoliko bi krenuo prirodni porođaj, to bi bili njeni poslednji trenuci života. Koliko je stanje bilo alarmantno, vidi se i iz nalaza u kojima se nalaže celokupnoj ekipi da se okupi za 15 minuta - priseća se svega dr Antonijević.

Pored ogromne opasnosti da iskrvari do smrti, ovoj pacijentkinji pretio je i šlog. I dok se operaciona sala pripremala, doktori su izvršili hitne pripreme, poslali su krv na testiranje i pribavljeni svi mogući lekovi i potrebna aparatura.

- Kada smo je sekli prilikom carskog reza, na mestu reza smo napravili lokalnu hemostazu - gaze smo natopili lekovima koji nisu dozvoljavali da to polje krvari. Za to je bio zaslužan dr Nebojša Savić, transfuziolog - priča kardiolog Antonijević.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

A kako se ne bi gubilo na vremenu potrebnom za dobijanje nove krvi, doktori su primenili intraoperativno spasavanje krvi - krv koju je pacijentkinja gubila je aparatima vraćana u njeno telo.

- Pošto smo posumnjali da bi se neki od lekova koje smo davali majci mogli da se odraze na bebu kada je izvadimo (bila je moguća depresija kod disanja bebe), došao je i pedijatar neonatolog. Na svu sreću, beba je po rođenju ocenjena jakom osmicom, a bila je teška 2,7 kilograma - kaže naš sagovornik.

Lepa vest o uspešnom porođaju je na trenutak ispunila operacionu salu, ali je nakon porođaja mami dodatno popustilo srce. Počela je nova drama.

- Morala je ponovo da bude intubirana i da bude na mehaničkoj ventilaciji. U jednom momentu došlo je do fibrilacije srca i srčanih komora, što je stanje koje ako se za nekoliko minuta ne izvrši defibrilacija vodi u smrt. Kada se to dogodilo pacijentkinja je bila u šok-sobi, a dr Biljana Damnjanović je odmah to i uradila i primenila sve potrebne mere - kaže dr Nebojša Antonijević.

Dolazak kući

Porodilja je uz sve probleme dobila i zapaljenje pluća, elemente psihoorganskog sindroma i mnoge druge komplikacije... Na sreću, nakon 22 dana provedena u Urgentnom centru i još pet dana u stacionaru, ova majka je sa svojom bebom konačno otišla kući.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading