Oprez, virusi haraju: Učionice i vrtići prazni, čekaonice pune

Autor: Tanjug

Vesti

08.11.2018

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stomačni virusi, upale ušiju, virusne infekcije praćene kašljem i temperaturom, ali i virusni osipi u mnogim domovima zdravlja su napunili čekaonice kod dečjih lekara.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Virus se do sad javljao uglavnom kod dece uzrasta od tri do pet godina, dakle kod onih koji idu u vrtiće, ali i kod školaraca, jer se virusi lako prenose u kolektivima. Manifestovao se u najvećoj meri kroz povraćanje, dijareju, grčeve u trajanju od dva dana.

Da stomačni virusi haraju ovih dana Beogradom, potvrđeno je u nekoliko osnovnih škola.

U nešto manjoj meri registrovane su i bakterijske upale kod pacijenata, koje se leče antibioticima, ali su dominatni bili oni sa problemima gornjih disajnih puteva, praćeni kašljem.

Zbog jake košave koja danima duva češće su se javljali i mališani sa upalama ušiju.

Kada je reč o virusima, bilo je i onih koji su se manifestovali na koži. Ova pojava se manifestuje na rukama, stopalima ili glavi, a ono što je najvažnije jeste da ne izaziva smetnje. Osip traje od osam do 10 dana, ne izaziva svrab i nije potrebno lečenje.

Roditelji u mnogim delovima grada žalili su se da su morali veoma dugo da čekaju da im deca budu pregledana. Nažalost, nije tajna da u celom gradu nedostaju dečji pedijatri, te da su konkursi non-stop otvoreni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading