VEK OD OSLOBOĐENJA SRPSKE PRESTONICE: Beograd odaje počast herojima Velikog rata

Autor:

Vesti

01.11.2018

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo novembarsko jutro 1918. Beograd je posle više od 36 meseci pod okupacijom dočekao oslobođen. Razdragani narod se razmileo ulicama sa cvećem i hranom za oslobodilačku vojsku, ali vremena za slavlje nije bilo. Okupator je proteran iz prestonice, ali srpska vojska je nastavila da goni neprijatelja preko Save i Dunava do konačnog oslobođenja!

RepublikaFoto: wikimedia.org

Danas je navršena 100. godišnjica od oslobođenja Beograda od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu. Nešto više od mesec i po dana trebalo je srpskoj vojsci da od Solunskog fronta stigne do Beograda i oslobodi ga, ali kada je oslobođena prestonica, više ništa nije moglo da zaustavi srpsku ratnu mašineriju koja je mlela sve pred sobom.

DALI SE U BEG

- Posle proboja Solunskog fronta prvo se napredovalo ka Bugarskoj, a kada su tu izvojevane pobede krenulo se ka severu. Niš je oslobođen 1. oktobra, i tada je krenuo nezaustavljivi maršu ka Beogradu. Nešto pre podneva 1. novembra u grad su umarširale Dunavska, Moravska i Drinska jedinica Prve armije srpske vojske pod komandom Petra Bojovića, a zajedno s njima ušao je i regent Aleksandar Karađorđević. Nemački vojnici su pružali otpor, ali ne zadugo, u istom danu su napustili grad - priča istoričar Božidar Kljajević.

Međutim, oslobađanje prestonice bio je veliki uspeh i dao je novi vetar u leđa umornoj srpskoj vojsci koja je umesto da se odmori nastavila svoj pobedonosni pohod.

Orden za držanje u ratu

Završetak Velikog rata Beograd je dočekao kao jedan od najrazorenijih gradova Evrope. Za hrabro držanje u ratu srpska prestonica je 1920. odlikovana francuskim Krstom viteza Legije časti. Inače, tokom Velikog rata Srbija je izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika, što je činilo gotovo trećinu stanovništva, i čak oko 60 odsto muške populacije.

BORBE U BANATU

- Nemci su krenuli da se povlače ka Banatu, ali im je naša vojska bila za petama i borbe su nastavljene. Potučena je jedinica feldmaršala Mekenzena, koji je komandovao nemačkim armijama na istočnom i srpskom frontu i on sam zarobljen. U roku od nekoliko dana oslobođena je čitava Srbija, a srpske snage su dalje napredovale, izbile na granice današnje Slovenije i oslobodile područje cele bivše Jugoslavije - podseća istoričar.

Međutim, ovaj bitan događaj koji je dao "gorivo" za konačno oslobođenje doskoro je bio u senci drugih važnijih datuma, saglasan je Kljajević.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading