Spremaju burme: Srpski gejevi od sada mogu da sklope brak u BiH

Autor: Republika

Vesti

22.10.2018

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nekoliko dana vlada FBiH prihvatila je zahtev za legalizaciju istopolnih brakova, pa će mnogi pripadnici LGBT iz Srbije ići tamo da ozakone svoje veze.

Posle Hrvatske i Slovenije, gejevi iz Srbije uskoro bi mogli da sklapaju brakove i u Federaciji Bosne i Hercegovine!

Pre nekoliko dana vlada FBiH je prihvatila zahtev za legalizaciju istopolnih brakova.

- Tačka je bila danas na dnevnom redu i usvojena je u formi u kojoj je predložena - potvrdio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a prenela televizija N1:

- Na putu smo EU. Sve što na tom putu susretnemo mi akceptiramo kao potrebu.

Nakon što je objavljena ova vest pripadnici LGBT zajednice u Srbiji su se pobunili, a gej aktivista Predrag Azdejković napisao je na svom Tviter nalogu da se plaši da će BiH pre Srbije, koja ima Anu Brnabić, legalizovati gej brakove, što bi, kako kaže, bila jedna velika sramota.

 

 

Boris Milićević

Srbija će to rešiti pre samog ulaska u EU

Član Glavnog odbora SPS i pripadnik LGBT populacije Boris Milićević objašnjava da BiH nije prihvatila zahtev, nego predlog, i da je formirana interresorna komisija, a tek nakon toga uslediće predlog zakona, pa to može da potraje:
- Što se tiče Srbije, ako je ona na putu ka EU, a kažemo da jeste, onda će to pitanje kod nas biti rešeno pre samog ulaska u EU. Tako je bilo i u svim drugim državama, tako će biti i ovde. Državljani Srbije već sada mogu da sklope istopolna partnerstva u Sloveniji i Hrvatskoj i za to nije potrebno da se uzme državljanstvo. Ta istopolna zajednica, ako je sklopljena u Zagrebu, biće prihvaćena u Hrvatskoj, Americi, Britaniji, ali kod nas u Srbiji ne.

- Mi se non-stop hvalimo kako imamo gej premijerku, aktivisti po celom svetu kažu: "Jao, blago vama", i onda šta? Ništa. Tako da je Bosna bez gej premijerke prešišala Srbiju. Imamo gej premijerku, a nije se ništa značajno promenilo - kaže Azdejković za beogradske medije.

On dodaje da je saznao da su pripadnici LGBT zajednice potpuno izbačeni i iz Građanskog zakonika:

- Sa sve premijerkom su nas izbacili, tako da se nadam da će Ana Brnabić uraditi nešto za svoju zajednicu. U tom zakoniku postoji član koji kaže da će se istopolna partnerstva regulisati posebnim zakonom, a taj zakon će da bude jednog lepog dana.

Foto: Tanjug
Predrag Azdejković

Azdejković dodaje da će oni gejevi i lezbijke koji budu želeli da se odsele iz zemlje sklapati brakove u BiH, Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji, ali da zbog onih koji ostaju u Srbiji država treba da promeni svoj odnos.

- Te brakove sklopljene u drugim zemljama ovde ne priznaju. Diplomatama iz inostranstva koje su gej, a dođu ovde istopolni brakovi se priznaju, a našim građanima ne, što je diskriminacija - zaključuje Azdejković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading