Uvode sistem za pomoć vozačima na putu: "PAŽNJA, PAŽNJA" umesto muzike

Autor:

Vesti

19.10.2018

03:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači u Srbiji znaće za svaku nesreću na putu ubrzo nakon što se ona desi, čime će blagovremeno biti upozoreni da uspore kretanje ili promene rutu ukoliko je saobraćaj u potpunom prekidu. U realnom vremenu biće obavešteni i o vremenskim nepogodama koje bi mogle da prouzrokuju saobraćajne nezgode.

RepublikaFoto: pixabay.com
VEĆA BEZBEDNOST Sistem će na vreme upozoriti vozača na prepreke na putu

AUTOMATSKA PORUKA

 

Reč je o takozvanom RDS sistemu (road data servis) obaveštavanju vozača o stanju na putevima preko radio-veze, što se već primenjuje u nekim zemljama. Zahvaljujući tome vozači će dobijati obaveštenje ukoliko je negde došlo do velikog sudara, zastoja ili se pojavila magla kakva je prošle nedelje odnela osam života na auto-putu kod Jagodine, a sve kako bi se predupredile nesreće u saobraćaju.

Ovu novinu potvrdio je i načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov. Prema njegovim rečima, sistem je takav da se poruka automatski uključuje za konkretnu deonicu puta na kojoj se nalazite.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Nebojša Arsov

Postaviti i panele

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja podržava akciju države, ali napominje da se na tome ne smemo zaustaviti.

- Mana ovoga je što sistem ne funkcioniše ukoliko vam ništa od audio-uređaja nije uključeno, pa u tom slučaju nećete čuti poruku. Naravno, ljudi će biti edukovani u tom smislu. Za mene su još bolji primer preventive paneli kakvi postoje u tunelima na Koridorima 10 i 11, a koje jednostavno ne možete da ne vidite, tako da bi i o tome trebalo razmisliti - kaže Okanović.

- Obaveštenja bi bila emitovana putem repetitora JP "Emisona tehnika i veze", a poruka će se automatski uključivati čak i ako trenutno slušate muziku na CD ili putem USB - najavio je Arsov.

Foto: pixabay.com

UKLJUČITI DUGMETA

 

Kako za Srpski telegraf objašnjava Slađan Stanković, rukovodilac sektora tehnike u ovom preduzeću koje će obezbediti tehničke uslove, svaki auto ima mogućnosti za prijem ovakvih obaveštenja.

ARSOV: Sistem je takav da se poruka automatski uključuje za konkretnu deonicu puta na kojoj se nalazite

- Za početak sva vozila treba da imaju uključenu ovu opciju, odnosno dugme TA (trafic anouncment), koji ima svaki radio sa RDS prijemnikom, i koje je po difoltu uključeno, ali ga vozači iz nekog razloga isključuju. Radio-stanica sa nacionalnom pokrivenošću prikuplja podatke saobraćajne policije, "Puteva Srbije", meteoizveštaje i selektuje ih. Operator zatim uključuje prijemnik za konkretnu deonicu na koju se informacija odnosi, a spiker saopštava informaciju kao i svaku drugu vest. To praktično znači da ako ste u zoni dometa predajnika koji emituje informaciju od značaja i imate uključenu opciju TA, vama će se automatski prekinuti muzika i čućete saopštenje - ističe Stanković.

On napominje da za sada u Srbiji postoje tri repetitora na kojima mogu da ožive ovaj sistem, ali su u ovom preduzeću još početkom godine napravili projekat obnove FM mreže za emitovanje radijskih programa javnih medijskih servisa. Kada to bude realizovano, cela Srbija će biti pokrivena, odnosno u ovom slučaju sto odsto auto-puteva, 98 odsto regionalnih i 97 odsto lokalnih puteva.

Kako funkcioniše
1. Radio prikuplja podatke službi
2. Pravi se selekcija podataka
3. Operator uključuje prijemnik za deonicu na koji se odnose konkretni podaci
4. Spiker saopštava informaciju
5. Program koji slušamo se automatski prekida i emituje se poruka (pod uslovom da je uključen sistem)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading