Posekao je šest vekova stari hrast na trasi Koridora 11: Evo da li je kletva sustigla Dragana Jovičića

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

15.10.2018

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Draganu Jovčiću (56), koji je oborio najpoznatije drvo u Srbiji, šest vekova stari hrast koji se isprečio na trasi dela koridora 11, ništa se loše nije dogodilo iako mu je zbog tog posla navodno visila "kletva nad glavom".

RepublikaFoto: youtube.com/ Ljubinko Jelic
Hrast u selu Savinac pre nego što je posečen

Tri godine nakon obaranja svetog drveta na Savincu, reporteri "Blica" Jovčića, majstora sa motornom testerom iz Belanovice kod Ljiga, zatiču u šumi jer je vreme intenzivnog snabdevanja ogrevom, tako da nije imao previše vremena za priču.

Međutim, ponavlja ono što je rekao i jula 2015, kada ga je preduzeće "Planum" angažovalo da ukloni drvo koje se isprečilo mašinama na izgradnji budućeg autoputa: „Pošteno sam uradio posao za koji su me zvali, zašto bih se plašio".

- Jeste, bilo je svakakvih priča da će me snaći ovo ili ono jer je to bio sveti hrast-zapis, ali ni tada ni sada nisam se plašio. Kakve kletve, kakvi bakrači u 21. veku! Verujem u pošten rad i da ako pošteno činiš, da ti se neće vratiti loše. Evo, tri godine je prošlo, sem što se stari, ništa se ni meni ni mojima nije desilo loše. Od tada sam oborio još mnogo stabala raznih gabarita i za razne namene, ali sam dobro zapamtio i dalje to tvrdim - hrast na Savincu nema šanse da je bio star šest vekova, već upola manje. Tako su pokazali godovi, a unutrašnjost drveta bila je tako suva da bi se i sam osušio i pao za manje od 20 godina - priča Jovčić, podsećajući da je i SPC dala saglasnost da se savinački hrast poseče.

Šta je bilo sa ostacima drveta, Jovčić kaže da ne zna. Prema jednim informacijama koje je čuo, jedan deo drveta je odnet u manastir Žiču, dok su, kako navodi, dva najbolja i najzdravija stuba preneta u portu Crkve na Savincu.

 

Mediji su, međutim, samo nekoliko meseci nakon obaranja stabla koje je u jednom trenutku zaustavilo izgradnju koridora 11, otkrili da su panjevi 40 metara visokog hrasta zapravo razbacani po livadi preko puta crkve u tom selu, pa se ispostavilo da je sveti hrast zapravo zaboravljen jer se u međuvremenu odustalo i od konzervacije njegovih ostataka da bi bili svojevrstan spomenik istoriji takovskog kraja.

- Naravno da ga niko nije dirao, ni grančicu nije hteo da uzme za potpalu jer kletva hrasta kaže da bi tako navukao nesreću na svoju kuću - objasnili su žitelji Savinca zašto panjevima posečenog hrasta nisu ni prilazili niti su ih pomerali.

 

Dve godine većano šta sa hrastom

Gotovo dve godine pre nego što ga je Jovčić oborio raspravljalo se šta učiniti sa hrastom. Dok je predsednik Vlade, u to vreme Aleksandar Vučić, upozoravao da bi "zaobilaženje" trase i na taj način spasavanje drveta koštalo nekoliko desetina miliona evra, tadašnji ministar građevine Velimir Ilić smatrao je da bi pasarela koja bi poštedela hrast koštala tek par stotina hiljada evra.

Konačno, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je presekla da se hrast seče, da bi drvoseča iz Belanovice bio neposredni izvršilac.

- Od seče drveća živimo moji i ja. Vodim računa o ljudima koji su sa mnom dok radimo jer posao u šumi nije samo naporan nego i opasan. O tome brinem, da bude bezbedno i pošteno, a ne o svakakvim pričama. Pa valjda će taj autoput doneti dobro ljudima koji tamo žive - zaključuje sagu o hrastu Dragan Jovčić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading