U STRAHU OD EPIDEMIJE: Lekari očekuju 3 tipa virusa ove zime, evo i koje

Autor: Republika

Vesti

05.10.2018

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se sprema za eventualnu epidemiju gripa nabavkom novih doza vakcina, što se očekuje za oko nedelju dana, a prema očekivanjima srpskih epidemiologa, ali i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", tipovi virusa koji će nas od decembra "napadati" biće AH1N1, poznat i kao i kao svinjski grip, AH3N2 i virus tipa B.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

U Srbiju oko 10 oktobra, prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, stužu 241.620 doza vakcine, a kako ističu u "Batutu", one će biti takozvane trovalentne, odnosno sadržaće sva tri tipa virusa gripa.

- Vakcina će pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 i B virusa. To je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2018/2019, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni. Za njih se očekuje da mogu da izazovu sporadično i epidemijsko javljanje gripa u populaciji stanovništva tokom ove sezone - navode u toj instituciji.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je nabavljeno, kao i ranijih godina, blizu 250.000 doza, vakcine, koje će oko 10. oktobra stići u Institut za vakcine i serume "Torlak".

"Očekujemo da u Srbiju stigne 241.620 doza vakcine protiv gripa. Iz "Torlaka" će se one distribuirati zdravstvenim ustanovama odmah posle dobijanja sertifikata analize u Agenciji za lekove i medicinska sredstva ALIMS", navode nadležni i dodaju da je javni postupak nabavke vakcine sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Tekst potpisa

Ko bi trebalo da primi vakcinu

Istovremeno, kako kažu u "Batutu", vakcinu protiv gripa, a u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, trebalo bi da prime osobe koje su u posebnom riziku od te respiratorne infekcije.

Foto: pixabay.com

"Trudnice, bebe starije od šest meseci života, s hroničnim poremećajima plućnog sistema, uključujući i astmu, hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući šećernu bolest i gojaznost. Takođe, trebalo bi da se vakcinišu osobe koje imaju takozvanu bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronične neurološke poremećaje, ali i one kojima je imunitet oslabljen, uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa odstranjenom slezinom, primaoce organa", navode u "Batutu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading