AUTO-ŠKOLE U PROBLEMU: ABS i obavezan poligon za uspon poskupljuju obuku!

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

03.10.2018

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi pravilnik o auto-školama, koji stupa na snagu 25. oktobra, organizatore polaganja koštaće hiljade evra, a to će predstavljati i udar na džep budućih vozača, budući da će to neminovno dovesti do ponovnog poskupljenja ionako skupih vozačkih ispita.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Foto: Ilustracija

Naime, do tog datuma sva vozila na kojima se obučavaju kandidati moraće da imaju ugrađen ABS kočioni sistem, dok će svaki poligon morati da ima uspon za kretanje automobila pod ručnom kočnicom, ali i prostore za operaciju skretanja ulevo ili udesno unazad za vozila E i F kategorije, što najveći broj poligona ne poseduje, pa će auto-škole morati da ulože sredstva u njihovo opremanje. Milan Todorović, predsednik Udruženja auto-škola Beograd, kaže da se mnogi pitaju da li im se uopšte isplati da rade.

- Najveći problem je taj deo za kamione, uspon može još nekako i da se napravi, ali ovo zahteva dodatni prostor i sve to, naravno, o trošku škole. Pored redovnog održavanja poligona, moraćemo da platimo i za ovo. Takođe, po pravilniku, kamioni će morati da budu opterećeni sa 30 odsto svoje nosivosti tokom nekoliko časova obuke i na ispitu, što zahteva angažovanje dodatne radne snage ili bar viljuškara koje će posle da istovari vozilo - ističe Todorović i dodaje da će deo troškova podneti i vozači.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija
Šta su novine
Svako vozilo mora da ima ABS
Mora da postoji uspon za kretanje pod ručnom
Mora da postoji prostor za skretanje unazad za vozila E i F kategorije
Kamion mora da bude pod teretom nekoliko časova
Poligon više ne može da bude javna površina, već vlasništvo škole ili da se zakupi
Poligon može da bude van grada, ali polaganje mora biti u gradu

- Naravno, to će zavisiti od propisane minimalne i maksimalne cene obuke i ispita, koje bude propisala Vlada, ali će mnoge škole biti primorane da poskupe uslugu - zaključuje on.

Inače, iz ovog udruženja svojevremeno su predložili da se poligon potpuno ukine kao obaveza budući da se sve radnje mogu izvesti na bilo kom prilazu parkingu i da donosi jedan negativan bod, što gotovo nema uticaja na sam ishod konačnog ispita. Međutim, predlog nije prošao. J. Jokanović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading