PROVOKACIJA DIPLOMATA NA TURNIRU: Velika Hrvatska usred Beograda!

Autor: P. GRČIĆ - M. LESKOVAC

Vesti

24.09.2018

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici ambasade Hrvatske pojavili su se na humanitarnom futsal turniru održanom 15. septembra na Adi Ciganliji u dresovima sa šahovnicom i natpisom Zemun, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio u sastavu Nezavisne države Hrvatske (NDH) i važio za jedno od najvećih uporišta ustaških zločina.

Foto: Privatna arhiva
IRITIRAJU: Hrvatske diplomate u spornim dresovima

Pored toga, nije tajna da u Hrvatskoj i danas postoje pretenzije ka prisvajanju ovog dela Srbije. Tako su svojevremeno Hrvati poslali poruku da je Zemun hrvatski grad i da će tenkovima biti oslobođen. Propust je utoliko veći što su dresove sa natpisom Zemun usred Beograda nosile baš diplomate, koje su i najveći predstavnici hrvatske politike u Srbiji.

TUĐMANOV SAN

Istoričar Božidar Kljajević smatra da je posredi ozbiljan propust koji pokazuje koliko su se Hrvati osilili.

- Oni će u inat srpstvu raditi sve što požele. Pretenzija ka Zemunu potiče valjda od priče Tuđmana da će jednog dana piti kafu u Zemunu, gde je njegov sin Miroslav živeo. Da Zemun pripada Hrvatima, najobičnije su gluposti. Čak ni Slavonija, da nije bilo Broza, ne bi bila njihova - navodi Kljajević.

Ne može ni da se zamisli da se neko sa ćiriličnim natpisom pojavi u Zagrebu ili Splitu

Sličan propust Srba u Hrvatskoj potpuno je nezamisliv, budući da oni nemaju ni trunku tolerancije na bilo šta što asocira na srpski identitet i nacionalnost, a kamoli na ono što bi podsećalo na ratne sukobe.

UČESTALI INCIDENTI

Milan Čučković, predsednik udruženja Srbski svetionik, kaže da ne može ni da zamisli da se neko sa ćiriličnim natpisom pojavi u Zagrebu ili Splitu.

- I mi moramo reagovati na ovakve propuste, jer je nedopustivo da se natpis Zemun, koji je bio u sastavu NDH, promoviše uz šahovnicu usred Beograda. Lično to doživljavam kao provokaciju, naročito kada se uzme u obzir da su Hrvati skloni takvom ponašanju i da se ovakvi incidenti dešavaju na mesečnom nivou - ističe Čučković.

Iako iz ambasade Hrvatske juče nismo dobili odgovore na pitanja, u Zajednici Hrvata Zemun odgovaraju da je reč o dresovima hrvatske mladeži iz Zemuna koje inače nose kada igraju fudbalske utakmice u Hrvatskoj.

- To su stari dresovi koje naši mladi iz Zemuna nose kad igraju utakmice u Hrvatskoj. Pozajmili smo ih predstavnicima hrvatske ambasade za učešće u humanitarnom turniru. Nikome nije bila namera da provocira i šokirani smo kad vidimo dokle je sve to otišlo - kažu u Zajednici Hrvata Zemun.

Lep povod, ružna slika

Humanitarni turnir u futsalu imao je lep povod - da se pomogne prihvatilištima za decu. Ipak, slika diplomata u dresovima s natpisom Zemun i šahovnicom izazvala je negativne komentare u javnosti. Inače, organizatori turnira bile su ambasade Poljske i Slovačke u Beogradu, a osim njih, na turniru je učestvovalo još 14 ekipa: ambasade Češke, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Kanade, Nemačke, Rusije, SAD, Ukrajine, Velike Britanije, kao i delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo sporta i omladine sporta Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading