Prvi slučajevi smrtonosnog virusa iz Afrike zabeleženi u Evropi "Majmunske boginje" prete Srbiji!

Vesti

24.09.2018

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled pojave prvih slučajeva takozvanih "majmunskih boginja" (Monkeypox) u zemljama zapadne Evrope, Ministarstvo zdravlja naložilo je mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima Srbije. Epidemiolog dr Radmilo Petrović, upozorava da je u pitanju retka virusna bolest koja je najsličnija velikim boginjama.

RepublikaFoto: Wikimedija.org/CDC
Majmunske boginje

-  Ovo oboljenje izazvano je virusom koji napada majmune, a javlja se u Africi i bilo je slučajeva u Brazilu. Najsličnija je bolesti velikih boginja. Upravo zato mislim da jedina prevencija može biti vakcina protiv velikih boginja, jer serum konkretno za ovu bolest ne postoji. Majmuni su inače jedine životinje na koje se sa čoveka mogu preneti velike boginje. Nadzor na granicama je u ovom slučaju vrlo teško sprovesti jer je nemoguće znati da li se u organizmu nekog čoveka nalazi virus dok traje period inkubacije - objašnjava za Srpski telegraf dr Petrović.

Po hitnom postupku ministarstvo je formiralo i posebnu Radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog oboljenja. 

- Slučajevi oboljevanja od "majmunskih boginja", virusnog oboljenja za koje trenutno ne postoji vakcina, do sada su potvrđeni u Velikoj Britaniji. Ovim virusom zaraženi su putnici koji su u ovu zemlju došli iz Nigerije - kažu u ministarstvu.

"Majmunske boginje" su retka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi. Virus na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom, a prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć.

- Usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice, može se preneti sa čoveka na čoveka - objašnjavaju u ministarstvu.
Inače Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove i organi, sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u našoj zemlji.

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja, a uzrokuje sličnu, ali blažu bolest.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading