PROGNOZA ZA NAREDNIH PET GODINA: Mislili ste da je 2016. godina bila paklena? Spremite se, još ništa nismo videli!

Autor: blic.rs

Vesti

17.08.2018

04:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednje četiri godine najtoplije su ikada zabeležene, a naučnici predviđaju da će narednih pet verovatno biti "abnormalno tople", pri čemu će taj efekat biti intenzivniji nego što se očekuje u skladu sa konstantnim povećanjem globalnog zagrevanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Moguća je još jedna rekordno topla godina, koja će biti toplija od 2016, koja je do sada "držala rekord". Osim toga, naučnici očekuju pojačani rizik od ekstremnih vrućina i porast temperature okeana, poput onog koji je izazvao poslednje izumiranje koralnih grebenova u tropskim predelima.

- Zaključili smo da u narednih pet godina postoje veliki izgledi za abnormalno toplu klimu - kaže Florijan Sevelek, naučnik francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, jedan od autora studije objavljene u "Nature Communications".

RepublikaFoto: pixabay.com

Jedan od ključnih faktora koji utiču na temperaturu tokom godine jeste ono što naučnici nazivaju "internom varijabilnošću" klime, koja nema veze sa efektom staklene bašte koji stvaraju ljudi emisijom štetnih gasova.

Tokom 2000-tih godina, interni faktori, na primer, oscilacije u okeanima, doprineli su da se bar donekle uspori proces globalnog zagrevanja, Sada, međutim, isti unutrašnji faktori deluju suprotno, pokazuje novo istraživanje. To znači da će konstatna stopa rasta globalnog zagrevanja dobiti dodatni podsticaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading