SRAMOTA: "NIVEA" DERE SRBE!

Autor: J. JOKANOVIĆ - D. SIMIĆ

Vesti

19.07.2018

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kozmetički brend "Nivea" dere kupce u Srbiji! Računica pokazuje da su proizvodi ove kompanije u Srbiji skuplji za 30 odsto, u nekim slučajevima čak i 65 odsto, nego u Austriji. Pa tako nivein muški dezodorans, koji se u inostranstvu prodaje za oko 230 dinara, u srpskim radnjama košta čak 380.

Foto: Public

ISPAŠTAJU KUPCI

I ženska kozmetika ovog brenda znatno je skuplja. Srpkinje za pola litre nivea kupke iz svog džepa moraju da izdvoje čak 460 dinara, a dame iz Austrije 110 dinara manje.

Poređenja radi, duplo manje pakovanje od 250 ml kupki creme soft i creme care u Srbiji košta 290, a ponegde i 300 dinara.

NIVEA: Konačnu cenu artikala u prodavnicama formira isključivo trgovinski lanac

Uzimajući u obzir činjenicu da je prosečna austrijska plata oko 2.300 evra, a srpska 450, nije teško zaključiti koliko novca Srbima mora da ode na za naš standard preskupe nivea proizvode.

Prema rečima predsednika NOPS Gorana Papovića, srpski potrošači već odavno ispaštaju zbog skupih kozmetičkih proizvoda koje zbog svojih niskih primanja teško mogu sebi da priušte.

- Naše udruženje godinama upozorava na to, ali je lobi uvoznika i generalnih zastupnika suviše jak. Oni su ti koji diktiraju cene, a nema ozbiljne konkurencije zbog koje bi morali da spuste cene. Marže na kozmetiku su svuda u svetu 15 odsto, a kod nas je u pitanju 100 i više odsto - upozorava Papović.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Goran Papović

TO JE NA TRGOVCIMA

Odgovarajući na naša pitanja, "Bajersdorf", firma u čijem je vlasništvu ovaj nemački brend, kaže za Srpski telegraf da cenu njihovih artikala formira isključivo trgovinski lanac u kojem pazarimo.

- U skladu sa zakonskom regulativom obrazovanje cena na tržištu je slobodno i odluka o finalnoj ceni proizvoda na polici je isključivo u nadležnosti maloprodavca, odnosno trgovinskog lanca. Pomenute razlike u ceni istih proizvoda možete primetiti i u različitim prodajnim objektima u istom gradu i na istom tržištu, a svakako postoje i na različitim tržištima - kažu u beogradskom predstavništu ove kompanije.

Marže na kozmetiku su svuda u svetu 15 odsto, a kod nas je u pitanju 100 i više odsto - Goran Papović, predsednik NOPS

Foto: Public

Drastična razlika u ceni

Proizvod Austrija Srbija
Muški dezodorans 150 ml 230 380*
Šampon za suvo pranje kose 460 530
Kupka creme soft 500 ml 350 460
Regenerator za tanku kosu 290 320
* cena je izražena u dinarima

 

   

  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading