VREME NAS UBIJA, NI L OD LETA: Smena kiše i Sunca smeta i najzdravijima!

Autor: Republika

Vesti

18.07.2018

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proteklih dana lekari hitne pomoći u Srbiji imaju pune ruke posla zbog stalnih promena vremena! Kako kažu doktori, jučerašnje zahlađenje praćeno kišom i visokom vlažnošću veoma je loše uticalo pre svega na hronične bolesnike. Prema njihovim rečima, u noći između ponedeljka i utorka bilo je i do tri puta više lekarskih intervencija u odnosu na prosek.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ilustracija

Nestabilno vreme, navode lekari, najteže podnose neurološki i kardiovaskularni bolesnici. Međutim, smena sunca i kiše nikako ne pogoduje psihijatrijskim pacijentima, kao i astmatičarima, koji su tražili pomoć više nego što je uobičajeno za letnji period.

Doktorka Gordana Đokić iz Hitne pomoći u Kragujevcu kaže da se hroničnim bolesnicima pogorša stanje već dan-dva uoči promene vremena.

- Nama u Hitnoj meteorolozi ne trebaju, mi po našim pacijentima znamo da će biti nekih promena. Tako smo u nedelju na ponedeljak u noć imali 93 intervencije, a noćni prosek nam je 50 pacijenata. Obično za 24 sata imamo 80-90 intervencija, a pred sadašnju promenu vremena imali smo oko 270, što je povećanje od 300 odsto. Najosetljiviji su psihijatrijski i kardiovaskularni bolesnici, ali ovaj put smo imali problema i sa neurološkim pacijentima - kaže Đokićeva.

I u niškoj Hitnoj pomoći nam je rečeno da lekari imaju mnogo više posla ovih dana i da česte promene vremena ne prijaju nikome.

- Spoj visoke temperature, sa visokom vlagom i pritiskom ne prija ni zdravima, a kamoli bolesnima. Broj intervencija pred ovu promenu, kao i tokom jučerašnjeg dana, kada je do promena vremena i došlo, povećan je za 10-15 procenata. Najviše se javljaju kardiovaskularni i neurološki pacijenti, ali imali smo pozive zbog kolabiranja na javnom mestu i zdravih ljudi -rečeno je u Hitnoj pomoći u Nišu.

Promena vremena zasmetala je i Beograđanima.

- U prethodna 24 sata imali smo oko 150 intervencija, a prosek je oko 100. I zdravi ljudi, a naročito hronični bolesnici, loše podnose nagle promene vremena. Uglavnom su nas zvali kardiovaskularni, neurološki i psihijatrijski pacijenti - rečeno je u beogradskoj Hitnoj pomoći. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading