Mesari otkrili koja je najčešća greška koju ljudi prave kad kupuju meso – i mogla bi mnogo da ih košta

Republika.rs

Autor:

Vesti

01.12.2025

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno pitanje iza pulta može sprečiti loš izbor, suvo meso i čak zdravstvene rizike.

Mesari otkrili koja je najčešća greška koju ljudi prave kad kupuju meso – i mogla bi mnogo da ih košta

Foto: Shutterstock

Mesari priznali da se služe raznim trikovima kako bi produžili rok trajanja mesu

Mesari tačno znaju gde zaseći meso, kako se koji komad koristi i šta ga čini jedinstvenim, a isto tako znaju i koje su to najčešće greške koje ljudi prave prilikom kupovine mesa.

Iskusni mesari su za portal Simply Recipes otkrili da je najveća greška kupaca to što njih ne pitaju za savet, prenosi Index.hr. Mesari upozoravaju da kupci najčešće pogreše jer ne traže savet od stručnjaka, iako upravo oni najbolje znaju koji je komad mesa najukusniji, najmekši i najisplativiji za određeno jelo.

Meso je često najskuplji deo obroka, pa umesto da se oslanjate na metodu pokušaja i grešaka, pametno bi bilo da iskoristite znanje koje vam mesar može ponuditi. Oni mogu da vam pomognu da pronađete savršen komad mesa za jelo koje želite po najboljoj ceni. I umesto da pretražujete po internetu, bolje pitajte ljude koji svakodnevno režu, obrađuju i pripremaju meso. 

Foto: Shutterstock/Monkey Business Images

Meso ilustracija

 

Na primer, nisu svi komadi govedine isti. Osim razlike u ceni, svaki komad ima jedinstvenu strukturu mišića koja utiče na mekoću i ukus.

Mesar Deniy Ariega objasnio je da se kupci često dvoume između ramsteka i vešalice, a on ih gotovo uvek usmerava prema vešalici.

- Ramstek je teško rezati, dok vešalica ima više ukusa zahvaljujući svojoj mišićnoj strukturi- kaže Ariega.

Vaš mesar je takođe važan izvor informacija o sigurnosti hrane.

Mesar Ed Kembel ističe da je jedna od najčešćih grešaka koje primećuje nesigurnost kupaca oko pravilnih temperatura pečenja i ističe da vas savet o tome kako bi komad mesa trebalo da bude pečen i na kojoj temperaturi može spasiti od suvog, prepečenog obroka, ali i od zdravstvenih rizika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading