ISTINE I ZABLUDE O MEDU I KAKO DA VAS NE PREVARE KADA GA KUPUJETE: "Potrošačka patrola" u poseti poznatom MMA borcu i pčelaru Borislavu Nikoliću
Najgore je kada umesto proizvoda koji ste želeli dobijete šećerni sirup, to je nešto najnekvalitetnije
Foto: Republika.rs
Stara narodna izreka kaže da med hrani i od raznih bolesti brani. Nažalost, prema nezvaničnim informacijama, dobar deo meda na našem tržištu je lažni med.
🟥Zdravo Boki, pre svega da ti zahvalimo što si izdvojio vreme da razgovaraš s nama. S obzirom na to da je ova tema vrlo interesantna, molim te da nam otkriješ, pre svega, kako je došlo do tog interesantnog spoja. I da li ćemo prvo reći MMA borac i pčelar ili pčelar i MMA borac?
- Pa, za ovu emisiju možemo da kažemo pčelar i MMA borac. Ali je u stvarnosti MMA borac koji voli prirodu, koji se bavi pčelarstvom i koji uživa u tome, nezavisno od toga da li će zaraditi novac ili neće.
🟥S obzirom na to da na tržištu ima lažnog meda, možeš li molim te da nam otkriješ kako da prepoznamo pravi med i da li to uopšte može odokativnom metodom?
- Ovako, ako nekom nije bitno da li jede pravi med, neka ode u bilo koju prodavnicu, kupi i to je to. Ali, ukoliko neko želi da dobije ono što traži, najbolje mu je da ode kod pčelara koji pakuje svoj med. Pčele proizvode, mi ga samo ubacimo u teglu. To je jedini proizvod koji konzumiramo direktno iz prirode.
🟥To znači da nam ti preporučuješ da isključivo kupujemo od proverenih proizvođača? I da li ga možda možemo u nekoj prodavnici po etiketi prepoznati kao pravi?
- Sada, kako da odgovorim iskreno na to, verovatno postoji, ali je to ruski rulet. Imamo preko 80% meda koji nije med, ne da je falsifikat, da je loš med, nego nije med, i samim tim ti kupuješ, plaćaš cenu meda, a dobijaš šećerni sirup.
🟥A koje su to istine i zablude kad je reč o medu?
- Možemo da počnemo od toga da li se jede s metalnom kašikom, s drvenom. Mislim da je to bilo pre bitno, zato što se danas sve kašike, viljuške, noževi, sav escajg pravi od nerđajućeg čelika, pa to više nema veze. Mi imamo neku interakciju s gvožđem i onda se gube neki enzimi, ali s nerđajućim čelikom to nema veze. Drvene kašike su loše.
🟥Sada se pitaš zašto?
- Zato što ako jednom operete drvenu kašiku deterdžentom, drvo će automatski da upije te hemikalije i mi to stavljamo konstantno posle u usta. Da li si razmišljala nekada o tome?
🟥Dakle, ovo je ključna zabluda. Svi kažu obavezno drvena...
- Jeste, uzmeš, pojedeš i baciš je. Da li bacamo odmah drvene kašike? Ne. Možda neko da.
🟥Postoje li neki trikovi da bi potrošač mogao da zna, da pogleda, recimo kada je reč o mehuru...
- Ma ne, najbolje je da ljudi uzimaju kristalisan med. To je najveća šansa da je to med, kako god. Ne mora to da bude 100% čist med, kvalitetan, ali je med. Znači, šećerni sirup ne može da se kristališe ili ne može da se kristališe ravnomerno.
🟥Da li med može da se pokvari?
- Može. Med, ako se ne skladišti kako treba, ako ima veću vlažnost od dozvoljene, on prokisne, znači fermentiše se. Vlažnost meda je od nekih 15 do 20 procenata. I ako je slučajno preko toga, ako se, na primer, ranije izvadi med nego što je potrebno, onda bude velika količina vlage i pokvari se.
🟥Da li postoji možda neka razlika kad je reč o medu, mislim na bagremov, livadski, lipov... Možda po lekovitim svojstvima. Ili ovako, koji bi ti med preporučio potrošaču da kupi i zbog čega?
- Uvek bih preporučio da uzimaju prirodan med i da ne treba da gledaju od čega, to je sve stvar ukusa. Ako neko voli blaže ukuse, neka kupi blaži med. Ako voli jače ukuse, može neke šumske. Cena najviše zavisi od ponude i potražnje. Znači, bagrem, evo, svi znamo kakav je problem s bagremom u poslednjih pet godina. Ja sam u pčelarstvu pet godina i svake godine je bio problem. Zato što baš u tom trenutku kada cveta bagrem pada kiša. I onda kada ga ima manje, manja ponuda, veća potražnja, cena ide gore. I onda nije on skuplji duplo ili tri puta zato što je on kvalitetniji, nego samo zato što ga nema.
🟥Koliko je vremena potrebno kada se proizvodi med da budeš posvećen tome? Kako to funkcioniše?
- Zapravo i nije neka nauka, ali mora u tačnom trenutku, u nekom periodu od 12 do 14 dana, moraš da se pojaviš, odgovornost je. Ja sam imao borbu za šampionski pojas u Sloveniji, morao sam da dolazim svaki dan dva puta dnevno i ako dođe dan da moram da dođem da pregledam pčele, nema šta, odradim trening i vozim 100 km do pčelinjaka, završim sve što imam, znači 100–120 košnica nije malo, odradim sve to i vratim se nazad. Pet dana pre borbe sam vrcao med.
🟥I još jedno ključno pitanje, kako se pravilno konzumira med?
- Med je koncentrat, što znači da ima veoma malo vode i mnogo šećera. I, ako bismo uzeli kašiku meda i pojeli je, nama bi insulin naglo skočio i to bi u principu bilo kao da smo uzeli običan beli šećer i pojeli. Apsolutno isto se dešava u organizmu. To znači da bismo morali da razblažimo. Najbolji način za konzumiranje meda je u vodi ili mlakom čaju.
🟥A da li je istina kada se u vruć čaj stavi med da nema nikakvo dejstvo?
- Nije da nema dejstvo, nego ti enzimi i vitamini koji se nalaze u medu se ubijaju iznad 40 stepeni. Tako da i med ako uzmemo i grejemo ga preko 40 stepeni, on gubi svoja svojstva.
🟥Što znači, da sumiramo utiske, u mlaku vodu je najbolje da stavimo med?
- Da. Napravimo napitak. Dodamo malo soli i imamo vrhunski napitak ujutru za buđenje. Nakon neke fizičke aktivnosti, pre fizičke aktivnosti, za sportiste je idealno da konzumiraju na taj način. U današnjem vremenu neophodan je da decu odviknemo od slatkiša. Mislim da bi bilo dobro da im stvorimo neku zdravu naviku, ali i da ih polako učimo kako da ne jedu uopšte slatkiše. Sve što je koncentrisano, slatko što je koncentrisano, diže veoma naglo insulin i stvara nam probleme, a posle toga usledi pad energije.
Ključno je da svako nađe svog pčelara
🟥Šta je ključno što bi ti poručio potrošačima?
- Ključno je da svako nađe svog pčelara. U Srbiji to je veoma popularan posao. I kada bismo malo počeli da se raspitujemo, videli bismo da postoji baš mnogo ljudi koji se bave pčelarstvom, koji imaju desetak ili dvadesetak košnica.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)