POTROŠAČKA PATROLA OTKRIVA: Evo kako da iskoristite svu hranu koju biste inače bacili (VIDEO)
Ovo su saveti koje morate da znate
Foto: Republika.rs
U svakoj kuhinji krije se mala fabrika ukusa, samo ako znamo da je pokrenemo. Kora jabuke, poslednja kašičica džema, stari hleb... Većina bi to bacila, ali pravi domaćin od toga napravi čudo.
Evo nekoliko odličnih predloga kako da iskoristite ostatke hrane i na taj način uštedite novac:- Suvi hleb iskoristite za prženice, prezle ili dodajte u čorbu
- Prezrelo voće pretvorite u džem, kompot, smuti ili ga, jednostavno, stavite u kolače
- Koru jabuke osušite, prelijte toplom vodom, dodajte malo cimeta, limuna ili đumbira i dobićete domaći čaj koji greje dušu
- Ni poslednju kašičicu džema koja se lepi za dno tegle nemojte da bacate... Sipajte malo mleka, promućkajte i eto savršenog preliva za palačinke, sladoled ili ovsenu kašu
- Ako vam tokom nedelje ostane šargarepe, zelene salate, celera ili nekog drugog povrća, osušite ga i napravite domaći miks začina ili ga stavite u zamrzivač
- I dok ostaci povrća mogu da postanu domaća supa, limunova kora je dobar osveživač frižidera, a talog kafe sjajan piling za ruke
Kao što vidite, viškovi u kuhinji ne moraju da završe u kanti. Uz malo kreativnosti mogu da postanu baza za nova, iznenađujuće ukusna jela.
Možda ćete brže usvojiti nove navike ako znate da se u Srbiji godišnje
Zamrznuto pile treba baciti posle 12 meseci
U vezi s glavnom temom, malo je onih koji hranu ne drže u zamrzivaču, a
posebno mesto rezervisano je za meso. Mnogo je, međutim, onih koji ne
znaju koliko dugo meso može u zamrzivaču ostati. Za početak, kada stavljate bilo koju hranu u zamrzivač, uvek je pametno da preko kese stavite nalepnicu na kojoj ćete napisati datum zamrzavanja.
A kada je reč o tome koliko dugo je bezbedno meso držati zamrznuto, pa
ga nakon toga jesti, stvari stoje ovako... Preporuka američke agencije za hranu i lekove kaže da celo pile ili ćurka u zamrzivaču mogu da stoje do godinu dana. Međutim, kada se zamrzavaju komadi - pileća prsa, bataci ili krilca - najbezbednije je pojesti ih u roku od devet meseci. Iznutrice ne bi trebalo jesti ako su zamrznute bile duže od tri ili četiri meseca, a kada je reč o svežem mesu, može stajati i po nekoliko meseci zamrznuto, u zavisnosti od toga da li je reč o teletini, jagnjetini...
Američka agencija preporučuje i da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju najduže do 12 meseci, a kotleti najduže do šest meseci. Ukoliko ste meso zamrznuli nakon pečenja, možete da ga čuvate do godinu dana.
Sirova svinjetina, narezana na komade, može da se čuva u zamrzivaču najduže do šest meseci, a pečeno svinjsko meso od četiri meseca do godinu dana.
Kada je reč o ribi, sve zavisi od vrste. Nemasna riba može da se drži u zamrzivaču od šest do osam meseci, a masna riba ima znatno kraći rok trajanja - od dva do tri meseca.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)