SOMBOLEDOV SIRNI NAMAZ SADRŽI OPASAN ADITIV! U telu vam pravi PRAVI HAOS, izaziva i teške bolesti - a EVO šta kaže mlekara!(FOTO, VIDEO)
Nova istraživanja pokazuju da biste E407 trebalo da izbacite iz upotrebe!
Foto: Republika
Na društvenim mrežama pojavio se snimak o sastavu sirnog namaza somborske mlekare, koji je izazvao pažnju jer sadrži čak pet aditiva, među njima i karagenan (E407). Ovaj aditiv dobija se iz morskih algi i koristi kao zgušnjivač i emulgator u prehrambenoj industriji.
Iako se nalazi u mnogim proizvodima, postoje brojna istraživanja koja upozoravaju na njegove štetne efekte. Prema dugogodišnjim studijama profesora Tobacmana sa Univerziteta u Ilinoisu, karagenan može negativno da utiče na probavni sistem, delujući inflamatorno i izazivajući upale. Hronične upale povezane su sa razvojem kardiovaskularnih bolesti, artritisa, kancera, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, pa čak i dijabetesa. Pojedine studije ukazuju i na rizik od ulceroznog kolitisa, sindroma iritabilnog creva i karcinoma debelog creva.
Foto: Republika

U farmaceutskoj industriji karagenan se koristi upravo zato što izaziva upale kod laboratorijskih životinja, kako bi se testirala efikasnost lekova protiv upala. I pored toga, njegova upotreba nije zabranjena i može se naći čak i u hrani za bebe.
Ipak, u sirnom namazu koji je na policama u gotovo svakoj prodavnici, možete videti i ovaj sastojak.
Somboled: Karagenan nije štetan!
Istim povodom kontaktirali smo sa kompanijom Sombolend, u čijem je sastavu upravo i mlekara koja proizvodi pomenuti namaz. Oni su za karagenan istakli da se radi o uobičajenom sastojku.
- Prirodnog je porekla i dobija se iz crvenih morskih algi. U prehrambenoj industriji koristi se već više od 50 godina, najčešće kao zgušnjivač, stabilizator i emulgator u mlečnim proizvodima, biljnim napicima, jelima u prahu i gotovim umacima. Regulatorna tela širom sveta tretiraju ga kao siguran dodatak ishrani - naveli su u odgovoru za naš portal.
S druge strane, negiraju da je ovaj emulgator štetan po zdravlje ljudi.
- Svesni smo da povremeno postoje rasprave u javnosti o karagenanu. Međutim, regulatorna tela kao što je, na primer, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) više puta su procenjivala njegovu bezbednost i potvrdila da je karagenan (E407) dozvoljen i siguran dodatak ishrani. Takođe, u Republici Srbiji je, prema „Pravilniku o prehrambenim aditivima“ („Službeni glasnik RS“, br. 53/2018), takođe na listi odobrenih dodataka ishrani - istakli su, pa dodali:
- Razvoju proizvoda pristupamo po principu „manje je više“, što znači da nastojimo da proizvedemo kvalitetne proizvode sa što manje sastojaka. Dodatke ishrani koristimo samo kada je to nužno zbog specifičnih tehnoloških zahteva proizvoda. Karagenan nije standardno prisutan u svim našim proizvodima, već samo u onima gde za to postoji potreba.
Želimo da istaknemo kako karagenan u dozvoljenim količinama nije štetan za zdravlje ljudi i upravo zato se u EU i širom sveta koristi više od pola veka. Postoje alternative poput pektina, agara ili guar gume, a njihov izbor zavisi od konkretnih karakteristika proizvoda. Za pojedine recepture karagenan predstavlja najbolje rešenje.
U odgovoru koji su nam dostavili dodali su i da je Somboled deo Lactalis grupe, najvećeg proizvođača mlečnih proizvoda na svetu. Već 90 godina svoje poslovanje zasnivaju na, kako kažu, posvećenosti izvrsnosti i najvišem kvalitetu sirovog mleka i mlečnih proizvoda kojima svakodnevno snabdevamo naše potrošače.
Koliko karagenana je dozvoljeno?
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je 2018. godine sprovela opsežnu procenu i zaključila da trenutno nema dovoljno dokaza da bi se odredila precizna prihvatljiva dnevna doza unosa (ADI), ali da karagenan u količinama koje se uobičajeno koriste u hrani ne predstavlja rizik po zdravlje (EFSA Journal 2018;16(4):5238).
Zajednički FAO/WHO komitet za aditive u hrani (JECFA) takođe je naveo da ADI nije utvrđen („ADI not specified“), što znači da se smatra bezbednim u tehnološkim količinama prisutnim u prehrambenim proizvodima (JECFA, 2014). Ipak, EFSA je preporučila da se unos ne bi smeo povećavati iznad 75 mg po kilogramu telesne mase dnevno.
To znači da bi osoba koja ima 50 kilograma mogla bezbedno da unese do oko 3,75 grama karagenana dnevno, bez očekivanih zdravstvenih posledica (EFSA Journal 2018;16(4):5238).
S druge strane, pojedina istraživanja ukazuju na to da bi u visokim koncentracijama karagenan mogao imati inflamatorne efekte na probavni sistem (Tobacman, 2001, Environmental Health Perspectives). Upravo zbog tih nalaza u naučnoj zajednici i dalje postoji polemika, iako zvanične institucije dopuštaju njegovu upotrebu.
BONUS VIDEO
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)