NAJVEĆI SRPSKI TELESKOP DOBIO SVOJU KUĆU

Autor: Svetlana Ravić

Vesti

06.06.2018

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći srpski teleskop, koji je 2016. godine postavljen na planini Vidojevica kod Prokuplja danas je ubačen u novi objekta,koji je specijalno napravljen da mu u potpunosti odgovara. Kako kaže direktor beogradske Opservatorije u čijoj nadležnosti je ovo istraživačko mesto Gojko Đurašević ogledala teleskopa idu na reorganizaciju u jen i nakon toga, najverovatnije u avgustu zvanično će da se otvori i objekat.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Tekst potpisa

- Ovaj za Srbiju najvažniji astronomski projekat od 1932. godine ne bismo završili da nismo imali podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zaista je tako, jer od kako smo krenuli, pa do pre par godina bilo je problema, jer nismo nailazili an razumevanje. Na sreću, nadležno ministarstvo je prepoznalo važnost i finansiralo kompletan objekat sa okolnim uređenjem. Prvo su dali 15 miliona dinara, a zatim još 100. 000 evra - kazao je Đurašević.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Opservatorija

On dodaje da teleskop prečnika 1,4 metara koji  je postavljen i najveći je u okruženju, odnosno u zemljama nekadašnje bivše Jugoslavije, konačno ima svoju kuću i nesmetano može da se proučava nebo.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Ovo je najveća stvar u astronomiji od 1932. godine, a to potvrđuje i činjenica da je od 72 projekata koji su ranije konkurisali za sredstva Evropske Unije on bio na drugom mestu. Tada je EU sa 1,5 miliona evra finansirala kupovinu ovog teleskopa- podseća Đurešević.

Sva istraživanja neba od sada obavljaće se iz ove opservatorije, jer je još pre više od dvadeset godina utvrđeno da je nebo nad Beogradom nepogodno za istraživanja. Tada se tragalo za novom lokacijom i konačno posle svih ispitivanja utvrđeno ej da je Vidojevica savršena lokacije, jer ima najveći broj dana u godini sa čistim nebom. Od tada do sada su se stvarali uslovi za prebacivanje istraživačke stanice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading