OD OVIH KREMA SE DOBIJA TUMOR!

Vesti

27.05.2018

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spremate se za leto, oprez pri kupovini krema za sunčanje! Mnogi sastojci tih preparata imaju toksična dejstva, koja podstiču razvoj tumora, remete hormone ili štetno deluju na kožu pod sunčevom svetlošću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Prve na listi krema koje treba izbegavati su one sa vitaminom A, upozoravaju iz američke radne grupe za zaštitu životne sredine (EWG). Takve kreme, tvrde, pogoduju razvoju i rastu tumora i lezija na koži.

ALERGIJA - ZNAK UZBUNE

Preparati sa vitaminom A nisu preporučljivi ni zbog reakcija koje mogu izazvati pod sunčevom svetlošću, dodaje dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti.

- Vitamin A ili retinol je fotosenzitivan, što znači da će koža reagovati na sunce potencijalnim crvenilom ili flekama. Pre kupovine kreme za sunčanje obavezno pročitati deklaraciju i proveriti sastojke. Srećom, opasni parabenski konzervansi su već izbačeni iz većine preparata i krema, pa bi na deklaracijama moralo da piše da je "paraben free", bez parabena - navodi Adamović i upozorava da, ako slučajno i naiđete na kreme sa parabenom, obavezno ih zaobiđete.

SINTETIČKI ESTROGEN

On pojašnjava da rizik od parabena počinje "običnim" alergijskim reakcijama, ali da i bez toga te kreme utiču na hormone jer deluju kao sintetički estrogen.

Takođe, među opasnim sastojcima je i oksibenzon, kojeg mnogi preparati i dalje sadrže iako deluje isto kao i paraben i utiče na hormone.

Zbog toga iz američkog EWG poručuju da je najbolje potražiti proizvode sa cinkovim oksidom ili troprocentnim avobenzonom, jer oni štite kožu od štetnog UV zračenja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading