RAT ZA SRPSKI BAKAR: Kanađani i Šveđani nude MILIJARDU dolara

Vesti

10.05.2018

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedsko-kanadski konzorcijum "Lundin i Euro san majning" dostavio je neprijateljsku ponudu rudarskoj firmi "Nevsun risorsiz" od 1,2 milijarde američkih dolara (1,5 milijardi kanadskih dolara) za preuzimanje "Nevsunovih" poslova u Evropi, uključujući i projekat zlata i bakra "Timok" (Čukaru pek) u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kompanija "Nevsun" iz Vankuvera je odbacila neželjenu ponudu, izveštava agencija Blumberg, a akcije "Nevsuna" nakon ove vesti naglo su skočile, čak za 23 odsto. "Euro san" je bacio oko na "Nevsunov" rudnik Biša u Eritreji, a "Lundin" na bakarno-zlatni projekat "Timok" u Srbiji.

- Timok pruža šansu "Lundinu" da nadoknadi dugoročni rast proizvodnje koji je izgubio odlaskom iz Konga, budući da se tržište bakra kreće u pravcu deficita ponude nakon višegodišnjeg stezanja kaiša proizvođača kako bi se suprotstavili niskim cenama - dodaje se u tekstu.

"Lundin" je naveo da je u više navrata pokušao da privoli "Nevsun" na prodaju. Tako je prvu ponudu dostavio 7. februara, a drugu 25. februara i obe su bile odbijene. Usledila je ponuda 3. aprila, a najnovija je bila 30. aprila. "Nevsun" je saopštio da je njegov upravni odbor jednoglasno odbacio predlog, uz obrazloženje da neobavezujuća ponuda potcenjuje njegovu imovinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading