RODITELJI OPREZ! ISKUSNI PEDOFILI HARAJU INTERNETOM! Jedna caka ih momentalno razotkriva

Autor:

Vesti

24.06.2024

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitno je da svi znaju i roditelji i deca, i nastavnici, da postoji centar i besplatan broj telefona 19833 na koji mogu da se jave

RODITELJI OPREZ! ISKUSNI PEDOFILI HARAJU INTERNETOM! Jedna caka ih momentalno razotkriva

Foto: Shutterstock

Koordinatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković podsetila je da na internetu vreba jako puno opasnosti - od pedofilije, preko zloupotrebe fotografija i vršnjačkog nasilja do s***tinga i naglasila da im se deca svakodnevno javljaju sa problemima.

- Bitno je da svi znaju i roditelji i deca, i nastavnici, da postoji centar i besplatan broj telefona 19833 na koji mogu da se jave ako imaju problem bezbednosti vezan za internet - rekla je za Tanjug Beković koja je ukazala i na činjenicu da je istraživanje pokazalo da su nastavnici na prvom mestu kada se gleda kome se deca obraćaju zbog problema na internetu.

Foto: shutterstock

 

Tu činjenicu je ocenila kao nešto što vraća nadu, ali ne i to što su roditelji tek na petom mestu.

- Na interentu postoje ista pravila kao i u realnom svetu. Kada učite decu da ne treba da razgovaraju sa nepoznatima, da ne treba da uzimaju ništa od nepoznatih takvo mora da bude pravilo i na internetu, posebno kada su u pitanju negativni komentari, govor mržnje, vređanje - kazala je Beković.

Kao razlog koji decu obeshrabruje da se požale roditeljima Beković je navela strah od toga da će im zabraniti upotrebu interneta, što, kako je ocenila, ne bi smelo da bude rešenje.

Međutim, svedoci smo da deca varaju za godine, a prosto nisu ni emotivno ni psihološki zrela da prepoznaju manipulaciju i rizike koje vrebaju na mrežama- kazala je ona.

Kao najnebezbedniju mrežu ocenila je Snapčat jer se tu poruke i fotografije brišu za nekoliko sekundi zbog čega nije moguće napraviti ni screenshot ni obezbediti dokaz.

Ukoliko se dete dopisuje sa nekim koga je upoznalo na internetu, bitno je da mu ako mu ta osoba traži da briše prepisku ili ga pita da li ti poruke čitaju mama i tata, to bude neka vrsta alarma, znak da mora da bude oprezno jer se možda iza tog profila krije zlonamerna osoba - nagalsila je Beković.

Otvorite profil sa cvetićem i u roku od 10 minuta 200 ljudi će pokušati da stupi u kontakt sa vama

Zahvaljujući jednom Interpolovom triku za tili čas ćete prepoznati predatora.

Dovoljno je da stavite jedan cvetić i napišete - imam 13 godina, volim da crtam, volim da pišem, idem u tu i tu školu -  i to neka bude vaš socijalni eksperiment. U roku od sat vremena ćete imati 300 zahteva i nekih 60-70 eksplicitnih poruka. To je simptom toga da su naša deca digitalni urođenici koji ne znaju kako da se ponašaju na mrežama.

Dete misli da ima saveznika, a zapravo upada u zamku pedofila.

Vrlo često pedofili stupaju u kontakt i preko video igara. Dete misli da ima saveznika u video igri, a zapravo ne zna sa kim priča. To je karakteristično i za druge mreže. Najvažnije je naučiti decu da ne primaju poklone. To je jedna specifična vrsta manipulacije. Istraživanja kažu da su roditelji tek na petom mestu po poverenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading