APEL IZ HITNE! NEZAPAMĆEN BROJ INFARKTA OD RANIH JUTARNJIH SATI! Ovo vam može spasiti život

Autor:

Vesti

24.06.2024

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samo jednom danu ostvareno je 1.420 poziva

APEL IZ HITNE! NEZAPAMĆEN BROJ INFARKTA OD RANIH JUTARNJIH SATI! Ovo vam može spasiti život

Foto: shutterstock

Pune ruke posla za ekipe Hitne pomoći bilo je u prethodna 24 časa, kaže dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći za RTS.

U samo jednom danu ostvareno je 1.420 poziva, a ono što je posebno zapalo za oko lekarima jeste broj osoba koje su u toku dana i noći imale infarkt.

-U odnosno na jučerašnji dan bilo je 142 poziva, 30 na javnim mestima. Zajednički imenitelj su infarkti! I u toku noći smo imali jedan, koji je prevezan do Dedinja. U ovom slučaju čak četiri akutna infarkta, svi su prevezeni u angio salu Dedinje - kaže dr Jevtić.

Foto: ST/N. PANČIĆ/P. DIVAC

 

Od ranog jutra prijave kolapsnih stanja

- Od ranog jutra imamo dosta poziva u smislu kolapsnih stanja. Ja moram da zamolim za saradnju, da prvi pomoć prvo pružaju oni koji su tu na licu mesta, zatim sledi Hitna pomoć, a po potrebi medicinska u zdravstvenim ustanovama. To znači da osoba treba da se pomeri u hlad, da izađe iz autobusa, da se pomeri i poprska po licu, raskomoti i da joj se da nešto slano ili slatko, jer se uglavnom radi o padu pritiska ili šećera - kaže dr Jevtić.

Napominje da je važno da se kola provetravaju pre nego što se uđe u njih, ali i da pacijenti koji boluju od hipertenzije treba da redukuju svoju terapiju.

- Moramo da upozorimo i na alkohol! Osim što produžava vreme reagovanja, redukuje i periferni i centralni vid, pa u kombinaciji sa povišenom temperaturom, višestruko je povećana mogućnost povređivanja - napominje dr Jevtić.

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: prvi znaci infarkta i prva pomoć

Prvi simptomi se najčešće javljaju nekoliko dana (5 do 28) pre nastanka infarkta: probadanje u predelu srca, smetnje u gornjem delu trbuha, pritisak u predelu grudnog koša, osećaj prženja ili stezanja u predelu grudi, lupanje srca, otežano disanje, osećaj umora, mučnina ili povraćanje, nesvestica…

Osobe koje su već imale infarkt obično više vode računa o svom zdravlju i prilikom najmanjih simptoma se javljaju lekaru kako bi proverili da nisu ponovo u predinfarktnom stanju.

Kod predinfarktnih simptoma je veoma važno javiti se lekaru kako bi pregledom ili EKG-om videli o čemu se radi.

Foto: shutterstock

 

 

Infarkt

Najčešći znaci infarkta su nagli jaki bol u grudnom košu koji se povećava, jako pečenje u grudima, oštar bol (kao probadanje nožem), ubrzan puls, smrtni strah, hladan znoj po čitavom telu, jaka mučnina, naglo povraćanje, nesvestica, nagla malaksalost, teško disanje, osećaj gušenja i sviranje u grudima, bledilo u licu, izmaglica pred očima. Ovo su simptomi koje može osetiti pacijent ili simtomi koje može na pacijentu da vidi osoba koja se nalazi pored njega (rođaci, prijatelji, kolege…).

Preporuke i prva pomoć

Kada se uoče simptomi infarkta, vrlo je važno brzo reagovati. Gotovo istovremeno treba zvati lekara ili hitnu pomoć i pomagati bolesniku. Potrebno je bolesnika što pre staviti u ležeći položaj, na leđa, da miruje. Kada je toplo vreme, odmah otvoriti prozore kako bi osoba došla do daha. Bitno je raskopčati i raskomotiti odeću kako bi se pacijent hladio, disao i osećao komotno, da ga ništa ne steže. Bolesnicima koji već imaju od ranije anginu pektoris treba dati njihov lek, sprej ili tabletu pod jezik. Pacijenta treba umiti i smirivati, kako ne bi paničio.

Ukoliko je hladno vreme, onda lice sa simptomima infarkta treba blago utopliti. Osobe u ovakvom stanju ne treba ostavljati same, već ih treba smirivati pričom i razgovarom i naći im se pri ruci, jer ne treba da ustaju (dati im vodu, šećer…) . U težim slučajevima treba: masirati srce, davati veštačko disanje ili vršiti oživljavanje…

Po dolasku stručnih lica (lekara), negu i terapiju treba prepustiti njima, kako bi se što pre došlo do ambulantnog ili bolničkog lečenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

https://www.youtube.com/shorts/VcKiOZQ9tlM
 

 

Komentari (0)

Loading