NAJČEŠĆI SIMPTOMI SRČANOG UDARA KOD ŽENA: Razlikuju se od muških, i dame ih često mešaju s drugim zdravstvenim problemima

Autor:

Lifestyle

29.05.2024

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srčani problemi kod žena mogu da se manifestuju potpuno drugačijim simptomima nego kod muškaraca,

NAJČEŠĆI SIMPTOMI SRČANOG UDARA KOD ŽENA: Razlikuju se od muških, i dame ih često mešaju s drugim zdravstvenim problemima

Foto: Shutterstock

Prema rezultatima brojnih istraživanja, infarkt kod žena može izazvati simptome kao što su bol u stomaku, bol u gornjem delu leđa, nesvesticu, premor, probleme s varenjem, mučninu, povraćanje, dok će muškarci uglavnom imati bol u ruci i grudima.

Bol u grudima i drugi simptomi

Bol u grudima je prvi znak alarma kod srčanog udara, ali neke žene ga mogu doživeti drugačije od muškaraca. Kardiolog Rita Redberg ističe da se kod pripadnica lepšeg pola bol širi na više delova tela, a ne samo na levoj strani gde je srce. Ovi bolovi su češći kod žena i mogu biti postepeni, iznenadni, ili se mogu javiti tokom spavanja.

Foto: Shutterstock

Simptomi infarkta kod muškaraca se razlikuju u odnosu na žene

Neobični simptomi i njihovo značenje

Dešava se da žene bol u stomaku koja je povezana sa srčanim udarom pomešaju sa drugim zdravstvenim problemima kao što su žgaravica, gripa ili čir na želucu. Takođe, ozbiljan pritisak u stomaku može biti znak srčanog udara.

Problemi s disanjem bez očiglednog razloga, izbijanje hladnog znoja i izuzetan umor mogu takođe biti indikatori srčanog udara kod žena.

Kardiolog Noel Merz ističe važnost prijavljivanja "netipičnih ili neobjašnjivih" simptoma u bilo kom delu tela iznad struka svom lekaru ili drugom zdravstvenom radniku. Ovi simptomi mogu ukazivati na srčani udar, posebno ako se javljaju zajedno sa drugim znacima bolesti srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading