UMESTO ANALGETIKA: Najbolji prirodni lekovi za glavobolju

Autor:

Lifestyle

25.05.2024

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavobolja je čest problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi, a može biti veoma bolna i iritantna.

UMESTO ANALGETIKA: Najbolji prirodni lekovi za glavobolju

Foto: Shutterstock

Osim analgetika, postoje i brojni kućni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju ovog neprijatnog stanja.

Akupresura kao prirodni lek

Jedan od načina za ublažavanje glavobolje je akupresura, koja se može obaviti masiranjem određenih tačaka na telu. Masiranje predela između baze palca i kažiprsta može pomoći u smanjenju intenziteta glavobolje. Stručnjaci akupunkture veruju da ova tačka, poznata kao "aktivirajuća tačka", može biti povezana sa delovima mozga u kojima nastaju glavobolje.

Zagrevanje i hlađenje

Iako zvuči kontradiktorno, tretiranje glavobolje toplotom može biti efikasno, a zatim se može preći na tretman hladnoćom. Hladne obloge na čelu mogu pomoći u sužavanju krvnih sudova i smanjenju pritiska na senzitivne nerve, što može dovesti do smanjenja intenziteta glavobolje.

Alternativni tretmani za ublažavanje glavobolje

Uz akupresuru, postoji nekoliko drugih kućnih tretmana koji se mogu koristiti za ublažavanje glavobolje.

Republika

Foto: Shutterstock

Ulje od nane ili lavande može da pomogne

Jedan od njih je upotreba trake, šala ili marame oko čela kako bi se smanjio protok krvi do kože glave. Takođe, esencijalna ulja lavande i nane mogu se koristiti za inhalaciju ili masažu, što može imati umirujući efekat na glavobolju.

Čaj od ruzmarina

Pored navedenih tretmana, neki ljudi tvrde da čaj od ruzmarina može pomoći u ublažavanju glavobolje. Prelijte šolju ključale vode preko osušene biljke ruzmarina, ostavite da se natapa deset minuta, procedite i popijte.

Takođe, važno je napomenuti da dehidracija često može da izazove glavobolju, pa je pijenje velike količine vode takođe važno za ublažavanje simptoma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading