BUDITE POSEBNO OBAZRIVI: Doba dana u kojem je najveći rizik od srčanog udara!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

17.06.2024

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno sprovedeno istraživanje otkrilo je značajne informacije o riziku od srčanog udara u određenim delovima dana.

BUDITE POSEBNO OBAZRIVI: Doba dana u kojem je najveći rizik od srčanog udara!

Foto: shutterstock

Prema objavljenim rezultatima, najviši rizik za srčani udar primećen je u jutarnjim časovima, posebno između 6 i 10 sati. Istraživački tim je analizirao podatke o pacijentima koji su doživeli srčani udar u periodu od poslednjih deset godina.

Zaključak je da je verovatnoća srčanog udara u ranim jutarnjim satima znatno viša u poređenju sa drugim delovima dana.

Faktori rizika u jutarnjim satima

Naučnici su identifikovali faktore koji doprinose povećanju rizika od srčanog udara u jutarnjim satima. Prisustvo faktora koji povećavaju aktivnost autonomnog nervnog sistema može dovesti do suženja krvnih sudova i povećane potrošnje kiseonika u organizmu, što rezultira smanjenim snabdevanjem srca kiseonikom.

Takođe, u jutarnjim satima povećava se verovatnoća za formiranje krvnih ugrušaka, što dodatno otežava cirkulaciju i može znatno povećati rizik od srčanog udara.

Foto: Shutterstock

Kasni večernji sati su takođe rizični

Rizik tokom kasnih večernjih sati

Pored jutarnjih časova, istraživanje je pokazalo da se rizik za srčani udar povećava i tokom kasnih večernjih sati, između 22 i 2 sata, iako je konkretna statistika za ovaj period manje istražena.

Saveti stručnjaka

Stručnjaci savetuju osobe koje su pod povećanim rizikom da redovno prate svoje zdravlje, posebno u periodima visokog rizika poput ranog jutra, i da se pridržavaju saveta lekara o prevenciji srčanih oboljenja. Srčani udar zahteva pažnju i brzu reakciju, a simptomi uključuju bol u grudima, otežano disanje, mučninu i znojenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading