16.735 KANDIDATA SE BORI ZA 15.283 MESTA NA BEOGRADSKOM UNIVERZITETU! Evo gde će biti najčupavije!

Autor:

Vesti

24.06.2024

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupan broj studenata, koji su se za polaganje prijavljivali od 19. do 22. juna biće poznat za dve nedelje, dok će prijemni ispiti biti završeni do 28. juna, a preliminarni rezultati će biti poznati najkasnije do 1. jula.

16.735 KANDIDATA SE BORI ZA 15.283 MESTA NA BEOGRADSKOM UNIVERZITETU! Evo gde će biti najčupavije!

Foto: Tanjug

Univerzitet u Beogradu saopštio je da se na ovogodišnji prijemni ispit za upis na fakultete prijavilo ukupno 16.735 kandidata koji će se "boriti" za upis na 15.283 mesta.

Ukupan broj prijava je 25.520, što znači da su se mnogi kandidati opredelili da se prijave na dva ili više studijskih programa u okviru istog fakulteta, navodi se u prvom izveštaju o prijavljivanju kandidata prorektora za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejana Filipovića.

Kako se dodaje, ukupan broj studenata, koji su se za polaganje prijavljivali od 19. do 22. juna biće poznat za dve nedelje, dok će prijemni ispiti biti završeni do 28. juna, a preliminarni rezultati će biti poznati najkasnije do 1. jula.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

Rok za objavljivanje konačnih rang listi je 8. jul, dok će upis trajati od 8. do 12. jula, posle čega će biti saopšten ukupan broj upisanih studenata po fakultetima i broj preostalih slobodnih mesta za drugi upisni rok, koji će biti organizovan krajem avgusta i početkom septembra.

Danas je, navodi se u saopštenju, rok kada su svi fakulteti morali da istaknu rang liste prijavljenih kandidata i njihovih bodova na osnovu postignutog uspeha u srednjoj školi. Navodi se da ni ove godine nema iznenađenja kada je reč o interesovnaju budućih brucoša. Najveće interesovanje je za Fakultet organizacionih nauka (FON), sa više od 2.053 prijavljenih kandidata.

Posle FON-a, najveće interesovanje je za Stomatološi, Arhitektonsi, Medicinski i Elektrotehnički fakultet (ETF)", ističe se u izveštaju. Najpopularniji su, dodaje se, studijski programi iz IT sektora i medicinskih nauka, gde je konkurisalo više kandidata nego što ima mesta za prijem brucoša. Takođe, najveće interesovanje kod društveno-humanističkih nauka je za Psihologiju na Filozofskom fakultetu, gde se za polaganje prijemnog prijavilo 525 kandidata, koji se "bore" za 116 mesta.

Zatim slede Stomatologija na Stomatološkom fakultetu, gde se za 220 mesta prijavilo 710 kandidata, Menadžment na FON-u, gde se za 390 mesta prijavilo 902 kandidata. Sledeća je Arhitektura na Arhitekstonskom fakultetu, gde se prijavilo 525 kandidata za 240 mesta, za njom sledi Molekularna biologija i fiziologija na Biološkom fakultetu, gde se za 80 mesta "takmiči" 162 kandidata.

Zatim sledi Medicina na Medicinskom fakultetu gde se prijavilo 1.014 kandidata za 500 mesta, Informacioni sistemi i tehnologije na FON-u gde se za 590 mesta prijavio 1.151 kandidat. Sledeća je, po kvoti, Politikologija na Fakultetu političkih nauka (FPN), za koju se prijavilo 189 kandidata za 100 mesta, zatim Farmacija na Farmaceutskom gde se 461 kandidat "bori" za 247 mesta, kao i Informatika na Matematičkom fakultetu gde se 294 kandidata "bori" za 160 mesta.

Najmanje prijavljenih maturanata u odnosu na broj brucosa koji primaju Rudarsko-geološkom fakultetu, Tehničkom fakultetu u Boru, Šumarskom i fakultetima iz grupacije prirodno-matematičkih poput Fakulteta za fizičku hemiju, Fizičkog i Geografskog.

U saopštenju se dodaje da je Senat Univerziteta usvojio Platformu za poboljšanje položaja nastavničkih fakulteta i stimulisanje upisa na ove studijske programe.

U poređenju sa prošlom godinom, dodaje se da je ove godine odziv manji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading