LEPE VESTI! HITNO SE OGLASIO PIO FOND: Evo kada novac leže na račune građana!

Autor:

Vesti

24.06.2024

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje tradicionalno tri kategorije!

LEPE VESTI! HITNO SE OGLASIO PIO FOND: Evo kada novac leže na račune građana!

Foto: Shutterstock

Isplata penzija za mesec jun kreće uskoro. Kao što su već i navikli najstariji građani, isplata penzija krenuće drugog dana u mesecu julu, a završiće se 11. jula.

Prve penzije stižu 2. jula i to penzionerima iz kategorije samostalne delatnosti, tri dana nakon toga, 5. jula biće isplata penzija za penzionere iz kategorije samostalne delatnosti i poljoprivredni.

Nako njih, penzije stižu za penzionere iz kategorije zaposleni, 10. jula i Republike bivše SFRJ.

Podsetimo, PIO fond je saopštio važne vesti za penzionere, a tiču se Penzionerskih kartica.

Strarijim građanima je objašnjeno kako mogu da iskoriste bodove, a i na koji način tačno.

Upravo sada se oglasio direktor PIO fonda sa najnovijim informacijama u vezi penzija.

 Što se tiče naših granica, mi smo 2015. usvojili posebni propis i za muškarce i za žene, to je 65 godina što se tiče starosti, a minimum 15 godina rada. S tim da taj propis za žene ne važi od 2015. već samo za muškarce, za žene se to sukcesivno povećava do 2032. godine. Sada smo u 2024. i to je negde 63 godina i 8 meseci. Svake sledeće godine povećamo za dva meseca dok ne dođemo do te granice od 65 godina i za muškarce i za žene, što se tiče starosne penzije - istakao je Ognjenović i dodao da kod nas za sada nije u planu povećavanje starosne granice.

- Naši prioriteti su povećanje penzije, gledamo da stignemo te skandinavske zemlje. Ono što je dobro da smo došli do prosečne penzije od 45.700 dinara ili 390 evra, plan nam je da za 2025. prosečna penzija bude 440 evra. Na dobrom smo putu, s obzirom da su i uslovi za povećanje penzije odnosno za usklađivanje u odnosu na bruto domaći proizvod povoljniji. Zbog toga smo imali ovo povećanje u januaru od 14,8%. Što znači da naši građani ne treba da brinu, sada nam je fokus na povećanju penzija, a kada to dostignemo, možda možemo da razgovaramo i o povećanju starosne granice.

Objasnio je i opcije prevremenog odlaska u penziju.

- Ovakva penzija jednaka je i za muškarce i žene, to je 60 godina života i 40 godina staža. Postoje naravno i druge vrste penzije, to su na primer invalidske penzije, ali one se ostvaruju tako što dođe do potpunog gubitka radne sposobnosti. Što se tiče poljoprivrednih penzija, one su dosta manje s obzirom i na doprinose koje su dosta manji. U neku ruku tu možemo da pričamo čak da su one na nivou socijalnih davanja zbog same količine koje plaćaju penzioneri, ali i zbog toga što penzioneri koji se bave poljoprivredom nisu dovoljno upućeni da im od samih doprinosa zavisi sutra i veličina penzija. Prosek penzije je nekih 15.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
BreDragan

24.06.2024 14:15

Kaže mali Piroćanac tati: uštedeo sam danas 100din jer sam trčao za autobusom umesto da se vozim. Odmah dobije šamar: zašto nisu trčao za taksijem, uštedeo bi 4.000 din. Elem jurimo skandinavce ali bi za početak trebalo da stignemo Albance.