PRIJEMNI ISPITI NA FAKULTETIMA U SRBIJI: Proces, bodovanje i upis za junski rok

Autor:

Vesti

23.06.2024

18:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preliminarna rang-lista sa rezultatima mora biti objavljena najkasnije do 1. jula 2024. godine.

PRIJEMNI ISPITI NA FAKULTETIMA U SRBIJI: Proces, bodovanje i upis za junski rok

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

U junskom upisnom roku na Univerzitetu u Beogradu, prijemni ispiti će se održavati od 24. juna do 28. juna 2024. godine. Postoji jasno definisan raspored za objavljivanje rezultata:

Preliminarna rang-lista sa rezultatima mora biti objavljena najkasnije do 1. jula 2024. godine.

Konačne rang-liste fakulteta i Univerziteta u celini biće objavljene najkasnije do 8. jula 2024. godine, prenosi Tanjug.

  • Sadržaj i format ispita: Prijemni ispit može varirati u zavisnosti od fakulteta i studijskog programa za koji se kandidat prijavljuje. Obično uključuje testiranje znanja iz određenih predmeta relevantnih za studijski program (npr. matematika, srpski jezik, strani jezik, prirodne nauke, društvene nauke, umetnost, itd.).

 

  • Bodovanje: Kandidati se ocenjuju na osnovu broja bodova koje ostvare na prijemnom ispitu i na osnovu uspeha iz srednje škole. Na primer, uspeh iz srednje škole može činiti određeni procenat ukupnog broja bodova, dok ostatak čine bodovi sa prijemnog ispita.

 

  • Rangiranje: Nakon završetka prijemnih ispita, fakulteti objavljuju preliminarnu rang-listu sa rezultatima kandidata. Na osnovu ove liste, vrši se eventualno ispravljanje grešaka i podnošenje prigovora pre objavljivanja konačne rang-liste.

 

  • Upis: Konačne rang-liste se objavljuju na određeni datum, nakon čega usledi proces upisa kandidata prema rangiranju. Kandidati koji su prihvaćeni na osnovu konačne rang-liste imaju određeni rok da se upišu na fakultet.

 

  • Specifičnosti za svaki fakultet: Svaki fakultet može imati svoje specifične zahteve i procedure za prijemne ispite, uključujući broj bodova potrebnih za upis, vrstu testova ili zadataka na prijemnom ispitu, kao i dodatne kriterijume (npr. dodatni testovi ili intervjui za određene programe).

Nakon objavljivanja konačne rang-liste, proces upisa će se odvijati od 8. do 12. jula 2024. godine, pri čemu se upis mora završiti do kraja dana 12. jula 2024. godine.

Metodologija za formiranje rang-liste kandidata za upis zasniva se na ukupnom broju bodova koje kandidati mogu ostvariti. Ti bodovi se sastoje od:

  • 40% bodova koji proizilaze iz uspeha u srednjoškolskom obrazovanju,
  • 60% bodova koji proizilaze iz rezultata postignutih na prijemnom ispitu.

Rektor Univerziteta, Vladan Đokić, izrazio je podršku kandidatima i poželeo im uspeh na prijemnim ispitima, naglašavajući važnost koncentracije i odmora tokom priprema. Procedura sprovođenja prijemnog ispita variraće između fakulteta, uzimajući u obzir specifičnosti prostora i potrebnih resursa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading