DRŽALI SU SRPSKU DECU U LOGORIMA, TADA JE USLEDILA NAJVEĆA POBEDA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE: Navršava se 32 godine od operacija "KORIDOR 92" - evo zbog čega ova akcija ide u udžbenike!

Autor:

Vesti

23.06.2024

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preko tri stotine logora hrvatsko-muslimanskih snaga u kojima su bili Srbi i njihova deca, bio je inicijalna kapisla ove velike operacije!

DRŽALI SU SRPSKU DECU U LOGORIMA, TADA JE USLEDILA NAJVEĆA POBEDA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE: Navršava se 32 godine od operacija "KORIDOR 92" - evo zbog čega ova akcija ide u udžbenike!

Foto: profimedia-0068769412

Proboj koridora života, poznat kao Bitka za Koridor 1992, obeležava 32. godišnjicu od najznačajnije pobede Vojske Republike Srpske. Ova bitka, koja se izdvaja po herojskom poduhvatu, imala je presudan uticaj na tok Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Još u martu 1992. godine, pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatska je počela sa slanjem svojih trupa i paravojnih formacija u Posavinu, stvarajući ozbiljnu pretnju za srpske teritorije. Zauzimanjem Dervente od strane Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV), jedini kopneni put između teritorija pod kontrolom Vojske Republike Srpske je bio blokiran.

Sukobi su doveli do strašnih zločina, a hrvatsko-muslimanske snage su držale Srbe i njihovu decu u najmanje 322 logora u BiH. Situacija je eskalirala do te mere da je nedostatak kiseonika u banjalučkoj klinici za dečije bolesti rezultirao smrću dvanaest novorođenčadi. Međunarodna zajednica nije odobrila slanje kiseonika, a sankcije su sprečile Srbiju da pruži pomoć vazdušnim putem.

General Momir Talić naredio je hitan proboj koridora, a snage Vojske Republike Srpske, vojske Republike Srpske Krajine i Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Krajine krenule su u napad 24. juna 1992. godine. Nakon žestokih borbi, koridor je probijen za samo dva dana.

Proboj koridora omogućio je bolje snabdevanje zapadnih srpskih zemalja, a bitke za oslobođenje Posavine su se nastavile do 6. oktobra. Neprijateljske snage su poražene, a hrvatski vojnici su se povukli preko mosta kod Broda, uništivši ga kako bi sprečili povlačenje muslimanskih saboraca.

Bitka za Koridor 1992 predstavlja simbol hrabrosti i odlučnosti Vojske Republike Srpske, a njen značaj u istoriji Odbrambeno-otadžbinskog rata ostaje neosporno veliki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading