NOVA PRAVILA ZA VOZAČE ELEKTRIČNIH TROTINETA! Nikolić: "U svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk"

Autor:

Vesti

18.06.2024

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazne za prekršaje vozača električnih trotineta mogu iznositi od 120.000 do 140.000 dinara

NOVA PRAVILA ZA VOZAČE ELEKTRIČNIH TROTINETA! Nikolić: "U svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk"

Foto: Tanjug video

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik Vladan Nikolić, naglasio je danas važnost sigurnosnih propisa za vozače lakih električnih vozila, kao što su električni trotineti. On je istakao da vozači ovih vozila moraju nositi reflektujući prsluk i zakopčanu biciklističku kacigu u svako doba dana kako bi se povećala njihova bezbednost. Ovi vozači spadaju u ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju, a uvođenje ovih propisa ima za cilj njihovu zaštitu.

Nikolić je pojasnio da vozači električnih trotineta, kada se kreću kolovozom ili biciklističkom trakom, moraju nositi reflektujući prsluk u svako doba dana. Kada se kreću biciklističkom ili pešačko-biciklističkom stazom, reflektujući prsluk je obavezan samo u uslovima smanjene vidljivosti, a može biti zamenjen i reflektujućom materijom na odeći.

Zakonska je obaveza i još važnije može da zaštiti. Osim kacige, njhova uočljivost je propisana na odgovarajući način - kada se kreću kolovozom uključujući biciklističku traku, oni moraju, u svako doba dana, da nose reflektujući prsluk, a kada se kreću biciklističkom stazom i pešačko - biciklističkom stazom, onda samo u uslovima smanjene vidljivosti.Tada to ne mora biti ceo prsluk, može biti i neka reflektujuća materija na njemu - rekao je Nikolić, prenosi Tanjug.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Kazne za prekršaje vozača električnih trotineta mogu iznositi od 120.000 do 140.000 dinara, posebno u slučajevima kada vozači voze na autoputu ili kada na trotinetu prevoze dete. To se smatra najtežim prekršajem. Vozači trotineta tretiraju se kao ravnopravni učesnici u saobraćaju i snose odgovornost za nasilničku vožnju, saobraćajne nezgode, povrede drugih učesnika u saobraćaju, ili krivična dela.

Nikolić je takođe istakao da vozači trotineta podležu testiranju na prisustvo alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci u organizmu. Saobraćajna policija godišnje isključi između 50.000 i 60.000 vozača zbog nedozvoljene količine alkohola, dok je broj isključenih zbog psihoaktivnih supstanci manji, ali raste zahvaljujući napretku u tehnologiji otkrivanja ovih prekršaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading