OD DANAS POČINJE KONTROLA VOZAČA TROTINETA! Ovo su nova pravila za učestvovanje u saobraćaju

Autor:

Vesti

16.06.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Električni trotineti mogu se voziti biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom.

OD DANAS POČINJE KONTROLA VOZAČA TROTINETA! Ovo su nova pravila za učestvovanje u saobraćaju

Foto: Shutterstock

Od 16. juna 2024. godine vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Električni trotineti mogu se voziti biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ukoliko ne postoji predviđena staza, vozači električnog trotineta mogu se kretati kolovozom na putu na kojem je ograničenje brzine 30 kilometara na sat, odnosno 50 kilometara na sat ukoliko vozač ima više od 18 godina, dok osobe mlađe od 14 godina ne smeju da voze električne trotinete na javnim putevima, prenosi RINA.

Vozači električnih trotineta u obavezi su da nose i zaštitnu biciklističku kacigu, a tokom vožnje zabranjeno im je korišćenje slušalica za audio uređaje u oba uva.

Cena nalepnice iznosi 2.600 dinara, a iako je bilo sugestija da nalepnice treba da budu besplatne, iz Agencije za bezbednost saobraćaja ističu da je ovo ipak jednokratni izdatak, budući da su nalepnice trajne i ne zahtevaju godišnje obnavljanje. Ipak, pojedini građani su se žalili na lokacije mesta gde su se nalepnice izdavale, ističući da je to možda doprinelo slabom odzivu za legalizaciju trotineta.

Zahtev za izdavanje nalepnice podnosi se na predajnim mestima Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS, uz priloženu tehničku dokumentaciju za trotinet. Sam trotinet mora biti doveden na lice mesta radi postavljanja nalepnice. Ipak, važno je napomenuti da električni trotineti koji teže više od 35 kilograma ili mogu razviti brzinu veću od 25 kilometara na sat neće moći da dobiju nalepnicu.

Kontrola električnih trotineta, prema ranijim potvrđenim informacijama Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, počinje od danas. Prilikom upravljanja trotinetom, nošenje biciklističke kacige je obavezno za sve, dok je nošenje reflektujućeg prsluka obavezno za maloletnike u svim uslovima. Za prekršaje poput vožnje nedozvoljenom površinom ili vožnje bez nalepnice, propisane su novčane kazne od 3.000 do 10.000 dinara, dok su za teže prekršaje predviđene i zatvorske kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading