"NIŠTA ŠTO IMA VEZE SA GRADOM BEOGRADOM, NJIMA NEĆE BITI NA USLUZI"! Aleksandar Šapić neće da čuje za "Mirditu"!

Autor:

Vesti

15.06.2024

23:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema Šapićevim rečima, organizatori tog festivala "sve vreme, pod okriljem kulturnog delovanja direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasleđe Srbije i našeg naroda".

"NIŠTA ŠTO IMA VEZE SA GRADOM BEOGRADOM, NJIMA NEĆE BITI NA USLUZI"! Aleksandar Šapić neće da čuje  za "Mirditu"!

Foto: Printscreen

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da Grad Beograd neće dati niti jednu saglasnost za korišćenje bilo koje javne površine ili gradskog prostora za održavanje Festivala "Mirdita, dobar dan“.

- Izričito sam protiv održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“ koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog Festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije - naveo je Šapić.

On je istakao da su organizatori ovog puta "otišli i korak dalje i isti Festival zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi". Šapić je pozvao i Vladu Srbije, da, kako kaže, dobro razmisli da li ovakve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji, jer one direktno podrivaju naš ustavno pravni poredak.

Prema Šapićevim rečima, organizatori tog festivala "sve vreme, pod okriljem kulturnog delovanja direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasleđe Srbije i našeg naroda".

Pri tom, pre smo par meseci, kako podseća Šapić, prištinske vlasti nisu dozvolile našem glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu "Knjiga o Milutinu“ na teritoriji Kosova, na teritoriji naše države, "a mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo "aplauzima" i još im asistiramo kako bi oni u Beogradu održavali taj njihov Festival ugrožavajući identitet i kulturno nasleđe srpskog naroda".

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Aleksandar Šapić

 

- Zbog čega? Da bismo usred Beograda slušali debate na raznorazne teme koje su na Festivalu „Mirdita“ bile prisutne. Kao kada su 2020. godine u okviru „Mirdite“ imali debatu na temu "Kosovo - nasleđe sećanja”, ali i promociju istoimene publikacije i izložbe na tu temu - podsetio je on.

- Jedna od tema na debatama bila je i “Zašto se članstvo u međunarodnoj organizaciji kao što je UNESKO, čiji je cilj negovanje baštine i promocija kulture, vidi kao igra u kojoj jedna strana nužno gubi?” na kojoj je izrečeno: "Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko" - naveo je Šapić.

On je podsetio i na debatu u okviru Festivala 2019. godine "gde je promovisana antologija savremene kosovske drame, “Let iznad kosovskog pozorišta”. "Antologiju su činile drame koje objašnjavaju borbu za kosovsku nezavisnost od bombardovanja 1999. godine do 2008. godine. Najava te debate je glasila: “Šta borba za nezavisnost znači za dramsku književnost na Kosovu?” Ili možda treba da upriličimo još jednu promociju knjige kao onu koju su već održali kada je promovisana knjiga “Istorija Kosova u školskim udžbenicima istorije Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije”?, upitao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Šapić je istakao da dok god bude na čelu srpske prestonice, "Grad Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje „Mirdite“ i sve prostore koje eventualno budu koristili, biće isključivo privatni".

- Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi - precizirao je on.

Ovakvi festivali, rekao je Šapić, "pod plaštom toga da promovišu savremenu kulturnu scenu Prištine, usred Beograda održavaju tribine, izložbe i debate na kojima se objašnjava zašto je dobro da tzv. Kosovo postane članica UNESKO i kako srpski spomenici na KiM zapravo nisu srpski, već su deo "kosovske kulturne baštine", i kako "politika tu baštinu pokušava da podeli po nacionalnosti".

- Perfidno, na mala vrata, pokušavaju da uvedu i promovišu politički koncept "kosovske kulturne baštine", odnosno albanizaciju srpske baštine na Kosovu i Metohiji kroz pokušaj izgradnje kolektivnog kulturnog nasleđa. Grad Beograd u tome neće učestvovati -  rekao je Šapić u saopštenju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading