DANAS JE SPASOVDAN! Evo zašto je uvek u četvrtak i šta nikako ne smete da radite! OVO JE I SLAVA GRADA BEOGRADA!

Autor:

Vesti

13.06.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hrist, 40. dan posle vaskrsenja, poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola, uzneo (vazneo) na nebo i “seo s desne strane Boga”.

DANAS JE SPASOVDAN! Evo zašto je uvek u četvrtak i šta nikako ne smete da radite! OVO JE I SLAVA GRADA BEOGRADA!

Foto: youtube.com/kakvesutimisli/printscreen

SPC i njeni vernici proslavljaju Spasovdan, jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova), i uvek je četvrtkom.

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hrist 40. dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola, uzneo (vazneo) na nebo, i “seo s desne strane Boga”.

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403, kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu. Spasovdan je kao slava Beograda obnovljena 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina.

Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom i uvek pada u četvrtak jer je to 40. dan od Vaskrsa. Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao:

- Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen - navodi se u Novom zavetu.

Mnogi običaji o Spasovdanu sačuvani su još od prethrišćanskih vremena. Prema starom slovenskom verovanju, gromovnik Perun, tukao je gromovima i gradom useve, a božanstvo Spas je, uz žitni klas u ruci, spasavalo useve od grada.

Bio je to praznik koliko ratara, toliko i stočara. Božanstvo Spas je imalo ulogu zaštite i spasenja, te mu se narod obraća molitvom: "Sveti Spase, spasi duše naše!"

Za Spasovdan kao krsnu slavu klalo se jagnje i spremala cicvara. Inače, naši preci nisu pili mleko od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da na Spasovdan muškarci ne valja da se briju, žene da se umivaju, a deca da se kupaju.

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading